Şirketinizin faaliyetlerini sürdürebilmesine ve büyümesine imkân sağlamak amacıyla hedeflerinizi ve bu yolda yürürken karşınıza çıkabilecek olası riskleri değerlendirmeniz oldukça önemlidir. Bunun için şirketinizin bütçesini, nakit akışını ve tüm finansal kaynaklarını mümkün olan en iyi şekilde yönetebilmeli ve olumsuz durumlarda hızlı aksiyon alabilmek için bir finansal plan hazırlamalısınız. İşletmelerin geleceğini doğrudan etkileyen bu plan sayesinde hem kısa hem de uzun vadede tüm değişken etkenlere karşı gereken tedbirleri alabilirsiniz.
Finansal Plan Nedir?
Bir şirketin, amaçlarını gerçekleştirirken kullanacağı tüm gelir kaynakları mevcut bütçesini oluşturur. ‘Finansal plan nedir?’ sorusu ise bu bütçenin doğru kullanım ve kontrolünün sağlanmasına yardımcı olmaya yarayacak cevaplara ulaşılması yönünden önem taşır.
Finansal plan, bir kişinin veya şirketin mevcut mali durumunu, uzun vadeli finansal hedeflerini ve bu hedeflere ulaşma stratejilerini içeren bir öngörüdür. Finansal planlama önemlidir, çünkü varlıklarınızdan en iyi şekilde yararlanmanıza olanak tanır ve gelecekteki hedeflerinize ulaşmanızı sağlar. Finansal planlama sadece çok büyük şirketler veya çok zenginler için değil, geleceği için bir yol haritası oluşturmak isteyen herkes içindir.
Finansal Plan Nasıl Hazırlanır?
Bir finansal plan, işletmenin mevcut finansal durumunun ve gelecekteki beklentilerinin kapsamlı bir değerlendirmesidir. Bu finansal plan, şirketin mevcut net değeri ve nakit akışının hesaplanmasıyla başlar ve bir strateji ile sona erer. Plan hazırlanırken kapsamlı olmalı ama aynı zamanda bireyin kişisel ve ailevi durumlarını veya şirketin sektörel durumlarını göz ardı etmeden, risk toleransını ve gelecekteki beklentilerini yansıtacak şekilde olmalıdır. Finansal planı genellikle 3 yıllık periyotlarda yaparak güncelliğini koruyabilmeniz mümkündür.
Finansal Plan Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
İster kısa ister uzun vadeli hazırlayabileceğiniz finansal planınızın bazı noktalara dikkat edilerek planlanmış olması gerekir.
- Finansal hedefler belirleyerek işe başlayın.
Şirketinizi finansal olarak birkaç yıl sonunda nerede gördüğünüze dair bir öngörüde bulunmalısınız. Ama bu öngörü gerçekçi ve ulaşılabilir olmalıdır. Hatta ulaşmak istediğiniz hedefin tek bir yolu değil birden fazla yolu bulunmalıdır. Koyduğunuz finansal hedefin alt detaylarında mutlaka veriler bulunmalıdır. Bu veriler, kendi işletmenize ait olabileceği gibi sizin şirketinizle aynı şartlarda ve sektörde bulunan başka bir şirkete ait veriler de olabilir.
- Paranızı takip edin ve hedeflerinize yönlendirin.
Hedeflenen finansal verilere ulaşmak için proforma, gelir tablosu ve nakit akış bütçesi araçları kullanılmalıdır. Özellikle nakit akış tablosunu oluşturmalı ve bu tablo ile işletmenize giriş ve çıkış yapan tüm kaynakları takip edebiliyor olmalısınız. Güncel verilerinizi gördükten sonra bunu hedefleriniz ile bağdaştırmalısınız. Ayrıca satış konusundaki verilerin de detaylı bir şekilde ele alınması ve takip edilmesi gerekmektedir. Satış süreçleri doğal olarak üretim sürecini, personel sayısını ve gider sürecini etkileyen bir süreçtir. Öncelik olarak satış verilerinizi detaylandırın ve hedeflerinizin satış verilerinizle doğru orantılı olmasına dikkat edin.
- Riskleri belirleyin ve önlem alın.
Sadece finansal plan hazırlama sürecinde değil birçok konuda hepimizin atladığı bir konu da risklerdir. Finansal plan hazırlanırken de birtakım riskler söz konusu olabilir. Bu riskler kişilere özgü olabileceği gibi genel olarak herkese etki eden riskler de olabilir. Tüm ihtimâllerin ayrı ayrı ele alınarak değerlendirilmesi gerekir. Bunun için bir riskin etki değeri ile o riskin gerçekleşme olasılığının çarpımından oluşan risk şiddetinin (risk skoru veya puanı) belirlenebileceği bir risk matrisi (L matris) oluşturabilirsiniz. Bu L matriste kabul edilebilir risk seviyesi belirlemeli, bu seviyenin üzerindeki risklerin kabul edilemez olduğunu ve mutlaka risk seviyesinin altında tutma odaklı eylemler ile risk süreçlerini daha kolay yönetebilirsiniz. Ayrıca finansal riskler doğru şekilde değerlendirildiği takdirde bazı fırsatlar ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden riskin değerlendirilmesi finansal gelecek açısından çok önemlidir.
- Sürekli güncel kalmak için karşılaştırmalar yapın.
Güncel verilerinizde görmek istediklerinizi sadece sonuç odaklı hareket ederek görmeyin. Şirketinizin mevcut durumunu görmek için kazandığınız paraya değil sizinle aynı sektörde aynı şartlarda bulunan şirketlerle karşılaştırmalar yapın. Çünkü finansal kazancınız %40 olabilir, bu gayet karlı gözükebilir. Ancak sizinle aynı sektörde olan şirketler %100 kazanırken sizin %40’da kalmanız aslında bir başarı değildir. Bu sebeple başka şirketlerle mutlaka karşılaştırma yapın eğer başka şirket bulamıyorsanız kendinizin geçmiş verilerini kullanarak bir karşılaştırma yapın.