Her işletmenin kendine özgü bir davranış bütünü ve kimliği vardır. Şirketlerin başarısını belirleyen temel unsurlar da bunlardır. Organizasyon kültürü, bahsedilen davranış örüntülerini yönlendiren temel paradigma olarak kabul edilebilir. Bu kültür, işletmenin nasıl davranacağını, zorluklar karşısında nasıl aksiyona geçeceğini ve sonuç olarak ne kadar başarılı olacağını belirler. Kaleme aldığımız bu metinde bahsedilen kültürün tanımından ve öneminden bahsettik.
Organizasyon Kültürü Nedir?
Davranışçı psikolog ve iş teorisyeni Edgar Schein (MIT Sloan İşletme Okulu), organizasyon kültürü kavramını; “Şirketin iç dinamiklerini, değerlerini, inançlarını, normlarını ve çalışanlar arasındaki ilişkileri kapsayan bir bütün” olarak tanımlar. Schein’ın tanımlaması, bu kavramın işletmelerin davranışlarını belirleyen temel bir unsur olduğunu gösterir. Her şirket, belli değerler ve normlar çerçevesinde hareket eder. Dolayısıyla, başarılı bir marka olmanın yolu öncelikle doğru kültürü oluşturmaktan geçer.
Organizasyon Kültürünün Unsurları Nelerdir?
İşletmenin karar süreçlerini etkileyen; çalışanları, müşterileri ve paydaşları ilgilendiren bütün unsurlar şirket kültürünün parçasıdır. Örnek vermek gerekirse, bir işletme belli bir kıyafet koduna sahip olmayı veya çalışanlarını bu konuda tamamen serbest bırakmayı seçebilir. Bu seçim, çalışanların davranışlarını, iş yeriyle kurdukları ilişkiyi etkiler. Diğer yandan, personel ile müşteri arasındaki iletişimin belli standartlarla belirlenmesi de önemli bir konudur. Örnekte olduğu gibi; organizasyonun davranış prosedürlerini belirleyen unsurlar onun kültürünü oluşturur.
Organizasyon Kültürü Neden Önemlidir?
Achievers tarafından 2020 yılında yayınlanan bir rapor, organizasyon kültürünün şirketler için büyük bir öneme sahip olduğunu ortaya koyuyor. 31 insan kaynakları uzmanıyla yapılan görüşmelere dayanan bu çalışma pandemi dönemindeki istifaları ve yükselen personel devir hızını ele alıyor. Söz konusu araştırma, personeli elinde tutma konusunda başarısızlığa ulaşan şirketlerin %85’inin bu durumu iş kültürünü değiştirmekte zorlandığı için yaşadığını ortaya koyuyor.
Şirket kültürü, her şeyden önce işyerinde sağlıklı bir çalışma ortamı yaratmak için önemlidir. Bu kültür, işe alım süreçlerinden personel yönetimine kadar pek çok alanda süreçleri kolaylaştırır ve uzun vadeli bir planlama yapılmasını sağlar. Diğer yandan, değer ve ilkelerin doğru bir biçimde belirlenmesi müşteriler ile kurulan iletişimin kalitesini de belirler. Bu sayede nitelikli ürün üretmek ve tüketicilerle doğru bir biçimde etkileşim kurmak mümkün olur.
Deloitte tarafından yayınlanan Global Human Capital Trends raporu iş kültürünün sadece çalışanlar için değil, müşteriler için de önemli bir değer olduğunu ortaya koyar. Bu rapora göre; özellikle 2000’li yıllardan sonra müşteri kitlesi kültür konusuna en az ürün ve hizmet kalitesi kadar önem vermeye başlamıştır. Örneğin, sürdürülebilirliğe dayalı bir değer sistemine sahip olmak işletmenizin daha çok kişi tarafından tercih edilmesini sağlar. Bu konuda doğru adımları atarak başarılı bir marka imajı inşa edebilirsiniz.
Şirketinizde Olumlu Bir İşyeri Kültürünü Nasıl Teşvik Edebilirsiniz?
Organizasyon Kültürü Şirketinize Ne Kazandırır?
Başarılı bir organizasyon kültürü inşa etmenin şirketinize sağlayacağı başlıca yararlar şunlardır:
Verimlilik
Şirket kültürü, çalışanların işlerine duyduğu bağlılığı ve işletmenin parçası olma konusundaki memnuniyetini artırır. Bu durum, verimliliği olumlu yönde etkiler. Diğer yandan, önceden belirlenmiş bir değer yargı sistemine sahip olmak müşterilerle kurulan ilişkilerin de belli bir standarda sahip olmasını sağlar. Bu sayede iş süreçlerini iyileştirerek ürün ve hizmet kalitesini geliştirmek mümkün olur. Tüm bu süreçler, işletme kârlılığını ve verimliliğini artırır. Başka bir ifadeyle, uzun vadeli kârlılık hedeflerini gerçekleştirmenin ilk adımı organizasyon kültürünü doğru bir biçimde oluşturmaktır.
Çalışan Bağlılığı
Gallup Araştırma Şirketi tarafından yayınlanan bir rapor, çalışan bağlılığının iş performansı üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğunu ortaya koyar. Bu rapora göre; söz konusu bağlılık iş kalitesini %41 oranında artırırken personel devir hızını %43 oranında düşürür. Şirket kültürü personelin bağlı olabileceği bir organizasyon kimliğinin oluşmasını sağlar. İşletmenin kendi değer yargılarına sahip olması grup uyumunu ve çalışan bağlılığını artırır. Bu kültürün inşa edilmesi, personelin kendini organizasyona bağlı hissetmesini sağlar.
Marka Kimliği
Organizasyon kültürü, şirketin marka kimliğini yaratan temel değerleri ve davranış kodlarını içerir. Güçlü bir marka kimliği yaratmanın yolu bunları en baştan belirlemekten geçer. Marka, kurumun özelliklerini yansıtan bir kimlik unsurudur. Örnek vermek gerekirse; bir kargo firmanız varsa hızlı ve kaliteli hizmet vermek gibi bir prensip benimseyerek bunu reklam sloganlarınızdan logonuza kadar pek çok alanda sembolize edebilirsiniz. Şirket kültürünüzün belirgin olması marka kimliği yaratımını kolaylaştırır. Bu sayede işletmenin değer ve taahhütlerini açıkça ileterek rekabet avantajı sağlamak mümkün olur.
Organizasyon Kültürünü Geliştirmek İçin Ne Yapmalısınız?
Şeffaflık, güçlü bir organizasyonun ilk koşuludur. İş yerinizde verimliliğe ve inovasyona açık bir kültür yaratabilmek için öncelikle şeffaflığa önem vermeniz gerekir. İşletmenizin amacı, değerleri, davranış kodları ve prensipleri hem çalışanlarınız hem de iş ortaklarınız tarafından bilinir olmalıdır. Bu konuya önem vererek, şirketinizle etkileşimde olan herkesin bu etkileşimi belli prensipler dâhilinde göstermesini sağlayabilirsiniz.
Organizasyon kültürü oluştururken öncelikle amaçlarınızı belirlemeniz gerekir. İşletmenizin uzun vadeli bir değerler bütünü oluşturmasını yolu kârlılık dışında da hedefler belirlemekten geçer. Örneğin; sektörünüzde fark yaratmayı, inovatif ürünler geliştirmeyi veya faaliyet gösterdiğiniz alanda değer üretmeyi hedefleyebilirsiniz. Prensipleriniz, bu hedefler üzerine inşa edilmelidir.
Sonuç olarak, organizasyon kültürü, bir işletmenin temel değerlerini, davranış kodlarını ve normlarını belirleyen kritik bir unsurdur. İyi bir kültür oluşturmak, verimliliği artırmanın yanı sıra çalışan bağlılığını güçlendirir ve marka kimliği oluşturmada kilit bir rol oynar. Bu nedenle, şeffaflık ve belirlenen hedeflere dayalı bir kültür, uzun vadeli başarı için önemli bir temel oluşturabilir.