İster kendi şirketinizi yönetin ister bir firmada maaşlı olarak çalışın kariyerinizde başarılı olmak için iş hayatınızda doğru dengeyi tutturmanız gerekiyor. Elbette kendine özel deneyimleri ve çalışma koşulları var. Fakat, hemen herkes için geçerli olan bazı prensiplerden bahsetmek de mümkün. Sizin için hazırladığımız bu içerikte başarılı bir kariyer inşa etmek için yapmanız gerekenlerden bahsettik.
Kariyerinizi Doğru Seçin
Sabah erken kalkıp işe gitmek veya günün büyük kısmını yoğun bir tempoyla geçirmek bazen zorlayıcı olabilir. Eğer sevdiğiniz işi yapıyorsanız bunun katlanmaya değer olduğunu düşünebilirsiniz. Herkes geçimin sağlamak için çalışır, bu bir gerçek. İş yapmamızın temel amacı para kazanabilmek ve hayatımızı sürdürebilmektir. Fakat, kişisel tatmin ve tutku kariyer seçiminde kesinlikle yabana atılacak konular değil.
İnsanlarla iletişimde olmayı seviyorsanız pazarlama sizin için ideal bir iş olabilir. Yaratıcı üretim süreçleri sizi cezbediyorsa ve sanatla da ilgileniyorsanız kreatif işleri seçebilirsiniz. Kendi tutkularınıza, ideallerinize ve isteklerinize uygun bir meslek seçmek işin yorucu olduğu zamanlarda bile motive olmanızı sağlar. Bu motivasyon ise sizi her zaman başarıya ulaştırır.
Sürekli Öğrenin
Kariyerinizde başarılı olmanın bir diğer yolu ise eğitim sürecinin hiçbir zaman bitmediğini kabullenmektir. Bilgi, hiçbir zaman sabit durmaz. Tarih kitaplarına şöyle bir göz attıktan sonra etrafımıza bakıp bilginin stabil durmadığını anlayabiliriz. Üzerine eğitim aldığınız hatta uzman olduğunuz konu hakkında bile öğreneceğiniz pek çok şey olabilir. Öğrendiğiniz her şey sizi geliştirir ve başarıya bir adım daha yaklaştırır.
Beynimiz, tıpkı kaslarımız gibi çalıştıkça gelişen ve güçlenen bir yapıya sahip. Nöropsikoloji araştırmaları öğrendiğimiz her yeni bilginin beynimizde yeni bağlantılar oluşturduğunu gösteriyor. Kalıcı hâle gelen bilgiler ise zihnimizi güçlendirir. Tüm bu sonuçlar, öğrenmenin hem kişisel gelişim hem de kariyer için önemli olduğunu gösteriyor. Eğer bir şirketiniz varsa, öğrenmeye dayalı bir iş yeri kültürü geliştirerek ekibinizi başarılı hâle getirebilirsiniz.
Kendinizi Sınırlamayın
Konfor alanına herkesin ihtiyacı var. Fakat dürüst olmak gerekirse orada çok fazla kalmak bazen tahrip edici olabiliyor. Potansiyeli ortaya çıkarmanın yolu sınırlardan olabildiğince kurtulmaktan geçiyor. Elbette herkesin sınırlara ihtiyacı var ancak onları yeniden düzenlemek için önce biraz esnetmeyi göze alabilmek gerekiyor.
Elias Canetti; “Özgürlük, insanın kendi sınırlarını denediğinde yaşadığı bir gerilimdir” demiş. Kariyerinizde başarılı olmanın yolu özgür olabilmekten ve potansiyelinizi ortaya çıkarmaktan geçiyor. Sınırlayıcı inançlar, önkabuller ve önyargılar bu süreçte en büyük düşmanınız. Kendi yeteneklerinize güvenerek bu inançları aşabilir ve ilerleyebilirsiniz. Hata yapmaktan korkmayın, her hata size iş hayatında bir şeyler öğretecek.
İşvereninizin Ne İstediğini Anlayın
Maaşlı olarak çalışıyorsanız başarılı olmanın yolu öncelikle işverenin söylediklerini anlamaktan geçiyor. İşvereninizin sizi yeteneklerinize, eğitiminize ve potansiyelinize güvenerek işe aldığını unutmayın. Onu etkili bir biçimde dinleyerek ve görevleri doğru anlayarak işlerinizi daha iyi bir biçimde yapabilirsiniz.
Açık iletişim, burada büyük bir öneme sahip. Görevlerde anlamadığınız noktalar varsa bunları sormaktan çekinmeyin. Ne kadar iyi bir iletişim kurarsanız işverininizin taleplerini anlamanız ve yerine getirmeniz o kadar kolay olacaktır.
Takım Çalışmasına Önem Verin
Her şirket, özü itibariyle birer organizasyondur. Organizasyonun başarılı olmasının yolu ise onu oluşturan insanların birlikte çalışmasından geçiyor. Takım çalışması, kariyer yapmak için oldukça önemi bir konu. Bireysel olarak sahip olduğunuz birikim ve beceriler elbette oldukça önemli. Fakat bu birikimi doğru bir biçimde kullanmanın yolu takım uyumundan geçiyor. Takım çalışmasına önem vererek ekibinize değer katabilirsiniz. Bu sayede iş hayatınızda başarılı olabilirsiniz.
Başarılarınızın ve Başarısızlıklarınızın Sorumluluğunu Alın
Başarılarımız ve başarısızlıklarımız, iş hayatındaki yaşanmışlığın doğal sonucudur. Başarının kazanılması tek başına yeterli değildir, onun sürdürülmesi de önemlidir. Başarılı olmak sizi iş hayatında başka bir yere taşır ve insanların beklentilerini doğal olarak yükseltir. Elde ettiğiniz başarıların sorumluluğunu almak ise sizi vazgeçilmez bir eleman veya işveren hâline getirir.
Başarısızlık moralinizi bozmasın. Belli konularda başarısız olmanız sizin kötü bir çalışan veya işveren olduğunu göstermez. Aksine aksaklıklar ve olumsuz durumlar da kariyeriniz için başarılarınız kadar önemlidir. Ancak onların sorumluluğunu almak ve kötü durumlardan ders çıkarmak gerek. Başarısız olduğunuz durumları analiz edip doğru dersleri çıkararak kariyerinizi başarılı kılabilirsiniz.
İş ve Özel Hayat Dengesine Önem Verin
Uzun ve bitmek bilmeyen çalışma saatleri, genellikle zannedilenin aksine kariyerinize yardımcı olmaz. Tam tersine, işiniz ve yaşamınız arasında bir denge kuramadığınızda başarısız olma ihtimaliniz yüksektir. Her insanın sosyal, psikolojik ve fiziksel ihtiyaçları var. Sevdiklerinizle vakit geçirmek, hobilerinizle ilgilenmek ve kendinize vakit ayırmak psikolojik sağlığınız açısından oldukça önemli. İşiniz ve yaşamınız arasındaki dengeyi kurarak sağlığınızı koruyabilirsiniz. Bu sayede zihninizin iş için her zaman hazır olmasını sağlayabilirsiniz.
Hedefler Belirleyin
Hedefler kariyerin dinamosudur. İş hayatında başarılı olmanın yolu hedeflerinizi doğru bir biçimde belirleyip onları yerine getirmekten geçer. Örneğin; işinizde bir üst pozisyona geçmeyi, yeni bir şeyler öğrenmeyi veya başarılı bir proje üretmeyi hedefleyebilirsiniz. Bu hedefler için çalışmak işinizi iyi bir biçimde yapmanızı sağlar. Hedeflerinizi küçük parçalara bölerek onlara daha kolay ulaşabilirsiniz. Ayrıca uzun ve kısa vadeli amaçlar belirleyerek kariyerinizde yol kat edebilirsiniz.