Başarılı şirketler başarılarını sadece maddi olanaklar, yönetici kadrosunun iyi olması, müşteri ilişkilerindeki tecrübe ya da çalışanların performansına değil bütün bu faktörlerin birlikte uyumlu bir şekilde başarıya odaklanmasına borçludur. Ancak bu süreci etkileyen en güçlü faktörlerden biri hiç şüphesiz iş süreçlerini yürüten çalışanlardır. Bu sebeple çalışan motivasyonu işveren için önemlidir. Peki çalışanları motive etme yöntemlerinin neler olduğunu biliyor musunuz?
1. Yüksek mesai ücreti ile çalışmaya teşvik edin.
Çalışanların fazla mesai ücreti alıp almayacakları kendilerine yapılan iş teklifini kabul ettiklerinde imzaladıkları sözleşmede belirlenir. Ancak çalışanların hak ettiği mesai ücretini işverenin kendi inisiyatifi ile yüksek oranla hesaplaması çalışan motivasyonunu artırır ve fazla mesai yaparken çalışma verimini yükseltir.
2. Yıllık enflasyon oranının altında maaş zammı yapmayın.
Çalışanların öncelikli çalışma amaçlarından birinin geçimini sağlamak için para kazanmak olduğu gerçeğinden yola çıkarsak, en büyük motivasyon kaynaklarından birinin maaş olması normaldir. Fakat verilen maaşın piyasadaki benzer pozisyonlara verilen ücretlerin altında kalması en büyük motivasyon kayıplarından biridir. Düşük vadede piyasanın altında çalışan bulundurmak hesaplı gibi görünebilir fakat maaşından memnun olmayan personel aidiyet duygusu geliştirmediğinden buldukları ilk fırsatta iş değiştirmeye odaklı olurlar. Bu da doğal olarak verimli çalışmayı engeller ve uzun vadede daha büyük kayıplara ve çalışan sirkülasyonuna sebep olur.
3. Çalışma koşullarını iyileştirin.
Çalışanlarınızın iş yaptığı ortamın iyileştirilmesi sadece iş güvenli için değil, motivasyonu artırmak ve daha verimli çalışmak için de gereklidir. Bu sebeple çalışma ortamındaki hava sıcaklığı, ortam havalandırmasının yeterli olması, çalıştıkları masanın yapılan işe uygun olması, oturulan sandalyenin konforu, tuvalet, yemekhane, giyinme odaları gibi ortak alanların temizliği ve daha pek çok hususta iş saatleri içinde çalışanların içerisinde bulunduğu ortamların ve koşulların iyileştirilmesi çalışan memnuniyeti için önemlidir.
4. Sosyal etkinliklere zaman ayırın.
İşverenin sosyal etkinlikler planlayarak personelini de bu planlara dahil etmesi çalışan ve işveren arasındaki bağı güçlendirir. İster mesai saatleri içerisinde ister dışında olsun işverenin öncülüğünde iş arkadaşları ile bir etkinliğe dahil olmak hem personelin birbirleri ile ilişkilerini hem de personel ile işveren arasındaki bağı güçlendirir ve aidiyet duygusu geliştirir. Masa tenisi, futbol ya da voleybol turnuvası gibi spor faaliyetleri, şirket pikniği ya da herhangi bir mekânda ayarlanmış şirket gecesi, sinema, konser gibi sanatsal faaliyetler, imkanların elverdiği düzeyde turistik geziler, kısa tatiller seçeneklerden sadece bazılarıdır. Bu tür etkinliklerle çalışan motivasyonunu büyük ölçüde artırabilirsiniz.
5. Konforlu ulaşım olanağı tanıyın.
Personelin iş tercihinde en çok dikkat ettiği koşullardan biri de şirketin sağladığı ulaşım imkânlarıdır. Evinin iş yerine olan uzaklığı ya da işyerindeki pozisyonuna göre personelin, minimum maliyet ve maksimum konfor ile ulaşımını sağlamak için yol yardımı, servis ya da şirket aracı gibi olanaklar tanınır.
Servis olanağı olmayan bir lokasyondaki ve şirket aracı veremeyeceği bir pozisyondaki çalışanlar için yol yardımı; uygun güzergahta yeteri kadar çalışan bulunması durumunda servis; uygun pozisyondaki personel için taşıt tanıma sistemi ile bütün yakıt giderleri işveren tarafından karşılanan bir şirket aracı… Bu seçenekler ile her durumda memnuniyeti maksimum düzeye taşıyabilirsiniz.
6. Yemek ihtiyacını karşılayın.
Temel ihtiyaçlarımızdan biri de elbette beslenmedir ve çalışan memnuniyetini sağlayan en önemli unsurlardan biri de işverenin yemek ihtiyacını en iyi şekilde karşılanmasıdır. Söz konusu ihtiyacın karşılanması çalışan motivasyonu açısından büyük bir öneme sahiptir. Yemekhane kurabilecek fiziksel olanaklara sahip olan büyük şirketlerde yemekhane kurmak ya da işyerinde catering hizmeti almak en iyi seçenekler arasındadır. Etrafında yeteri kadar restoran, kafe ve pastane bulunan ofislerde ya da sahada çalışan personelin çok sayıda bulunduğu şirketlerde en uygun seçenek yemek parası ya da yemek kartıdır. Üstelik bu şekilde personel dilediği restorandan dilediği yemeği seçme hakkına sahip olabileceği gibi dilerse yemek kartını market alışverişlerinde de kullanarak evinin ihtiyacını da karşılayabilir.
7. Başarılarını ödüllendirin.
Şirket içerisinde çalışkanlığı ve başarılarıyla ön plana çıkan çalışanlarınızı ödüllendirmek motivasyonlarını arttırır. Verdikleri emeklerin kısa bir tatil, alışveriş çeki, para ödülü ve benzeri şekilde takdir edilmesi çalışan motivasyonu için önemlidir. Personeli daima yeni fikirlerle, yaratıcı yöntemlerle iş süreçlerinin daha etkili ve kolay şekilde gerçekleşmek için büyük bir özveri ile çalışmaya teşvik eder.
8. Özel günlerinde yanında olun.
İş yeriyle duygusal bağ kurmak çalışan motivasyonunu artırır. Özel günler, bu bağları güçlendirmek için büyük bir fırsat sağlar. Hatırlanmak insanı daima değerli hissettirir. Doğum günü, evlilik, bebek sahibi olma, bayram, yılbaşı gibi çalışanlar için önemli olan günlerde yapacağınız sürprizlerle onları mutlu edebilirsiniz. Hediye çeki ya da hediye kartı gibi hem kendisi hem de sevdikleri için zevkine ya da ihtiyacına göre bir şeyler alabilmek aidiyet duygusunu güçlendirecektir.
9. Sosyal yardımlar ile çalışanlarınızı değerli hissettirin.
Erzak yardımı, para yardımı, giysi yardımı gibi sosyal yardımlar temel ihtiyaçların giderilmesine katkı sağladığından diğer herkes gibi çalışan motivasyonunu maksimum düzeyde artıracaktır. Erzak kolisi yerine yemek kartı, hediye yerine hediye kartı gibi kendi zevk ve ihtiyaçlarına göre alışveriş yapabilecekleri şekilde yardım yapmak amacına daha çok hizmet edecek ve çalışan motivasyonunu çok daha fazla arttırmaya katkı sağlayacaktır.