Personel kaynağını verimli bir biçimde kullanmanın yolu çalışan potansiyelini artırmaktan geçer. Bu konuda doğru adımları izleyerek şirketin hedeflerine ulaşmasını sağlamak mümkündür. Potansiyel artışı aynı zamanda işletme kültürünün gelişmesine de yardımcı olur. Sizin için hazırladığımız bu içeriği okuyarak personelinizin beceri ve potansiyelini üst noktaya çıkarmak için ihtiyaç duyduğunuz bilgileri edinebilirsiniz.
Çalışan Potansiyeli Nedir?
Personelin muhtemel gelişim aralığı çalışan potansiyeli olarak adlandırılır. Her çalışanın belli bir eğitim geçmişi, becerileri, iş tecrübesi yani potansiyeli vardır. Bu gelişim durumu, işçinin iş kalitesini, verimini ve şirkete sunduğu katkıyı belirler. Şirket hedeflerini gerçekleştirerek kâr elde etmenin yolu ise iş verimini artırmaktan dolayısıyla çalışanların potansiyelini iyi kullanıp bunu yükseltmekten geçer.
Bir personelin belli bir gelişim aralığına sahip olması, sürekli olarak burada kalacağı anlamına gelmez. Çalışanın beceri ve kapasitesi şirket yöneticilerinin ya da insan kaynaklarının çabalarıyla artırılabilir. Bu potansiyel artışı hem çalışanın hem de şirketin yararına olur. Bu durumda, şirketin personelini geliştirmek için gerekli önlemleri alması gerekir. Çalışan da yeniliğe ve gelişime açık olmalıdır.
Çalışan Potansiyelinin İşletme Verimliliğine Katkıları Nelerdir?
Zaman, bir çalışanın sahip olduğu en değerli kaynaklar arasındadır. Potansiyeli yüksek bir çalışan, az zamanda kaliteli iş çıkarma becerisine sahip olur. Bu durum, şirket için büyük bir fayda sağlar. İşlerin kısa zamanda tamamlanması işletmenin verimini artırır ve şirket maliyetlerinin düşmesine yardımcı olur. Bu sayede şirketin hedeflerine kısa sürede ulaşması mümkün olur.
Çalışan potansiyelinin yüksekliğinin işletmeye tek katkısı teslim sürelerinin kısalması değildir. Yüksek potansiyele sahip bir personel, işleri mümkün olan en iyi kalitede teslim eder. Eldeki işlerin kaliteli olması müşteri memnuniyetinin artmasını sağlar. Dolayısıyla, personelin beceri gelişimiyle şirketin müşteriler nezdindeki imajı arasında doğrudan bir bağ vardır. Özgüven de potansiyel ile doğru orantılıdır. Kendini geliştirmeyi başaran bir çalışanın işine olan bağlılığı ve motivasyonu da doğal olarak artar.
Çalışan Potansiyelini Artırmak Mümkün Mü?
Çalışan potansiyelini artırmak mümkün olduğu kadar gereklidir. İşletmeniz için en iyi personelleri seçmiş olsanız dahi onların belli bir beceri aralığında kalması şirket verimini düşürür. Beceri geliştirmeye yönelik çalışmalar yaparak işletmenize katkı sağlayabilirsiniz. Bu çalışmalar hem çalışanın kariyerine hem de şirketin gücüne katkı sağlar.
Çalışan Potansiyelini Artırmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Personelin becerisini artırmanın yolu öncelikle bu becerinin azalmasına ya da durağanlaşmasına sebep olan etkenleri ortadan kaldırmaktan geçer. Motivasyon ve disiplin, söz konusu potansiyel artışı için gereken dengeyi sağlar. Bu dengeyi kurmanın yolu ise aşağıdaki adımları uygulamaktan geçer.
Performans Değerlendirme
Performans değerlendirme, çalışanlarının gelişimlerinin ölçülmesine ve ödüllendirilmesine yardımcı olur. Düzenli değerlendirme yapmak, personelin mevcut gelişiminin şirket yönetimi ve insan kaynakları tarafından anlaşılmasını sağlar. Bu değerlendirmelerle personel ile şirket arasındaki iletişimde eksik noktalar bulunabilir ve giderilebilir. Bu sayede, şirket elemanlarının becerilerini geliştirmek konusunda teşvik olmaları sağlanır.
Performans değerlendirmenin bir diğer avantajı da çalışanların kendi becerilerine dair bilgilenmelerini sağlamaktır. Tutarlı, dürüst ve tarafsız bir değerlendirme, personelin gelişimine yardımcı olur. Bu sayede çalışanlar kendi güçlü ve zayıf yönlerini keşfederek gelişim alanlarını belirleyebilir. Söz konusu değerlendirme çalışan motivasyonu amaçlı eğitimler için bir yol haritası olabilir.
Risk Alma Kültürü Oluşturmak
Risk almak, mevcut sınırların aşılmasına ve yeni keşiflere yardımcı olur. Personel, planlı hareket etmeli ancak bazı durumlarda kendinde risk alacak motivasyonu bulabilmelidir. Söz konusu motivasyon, çalışanın kendi sınırlarını deneyimlemesini ve işini geliştirmek için yeni yollar keşfetmesini sağlar. MIT Management Sloan Schools’un blogunda yayınlanan bir yazı da bu fikri destekler niteliktedir. Söz konusu yazıya göre, personel işini yaparken risk almayı öğrenir. Dolayısıyla risk yönetimi, çalışanın kendini geliştirmesini ve başarı elde etmesini sağlar.
Ödüllendirme
Ödüllendirme, personelin yaptığı işe dair motivasyonu artıran bir uygulamadır. Söz konusu ödüller, çalışanların işlerine daha fazla bağlı olmalarını ve başarı elde etmelerini sağlar. Harvard Business Review’de yayınlanan bir araştırma, ödüllendirilen çalışanların iş bağlılığının arttığını gösterir. Bu artış ise çalışan potansiyelinin üst düzey çıkmasını sağlar. İşçilerinizi ödüllendirerek yaptıkları işte daha yaratıcı ve yenilikçi olmalarını sağlayabilirsiniz. Bu sayede şirketinizin verimini artırabilir ve sağlam bir iş kültürü oluşturabilirsiniz.
Eğitim ve Sertifika Programları
Forbes dergisinde yayınlanan bir yazıya göre eğitim ve sertifika programları işletmelerin büyümesine büyük bir katkı sağlar. Bu programlar, personelin becerisinin ve dolayısıyla çalışan potansiyelinin gelişmesine yardımcı olur. Söz konusu eğitimlere katılım sağlayan kişiler kendi beceri ve bilgilerini geliştirerek kariyerinde yükselme şansı bulabilir. Şirket tarafından organize edilen ve katılım imkânı sunulan eğitimler bu açıdan büyük bir öneme sahiptir. Eğitim programları düzenleyerek çalışanların bilgilerinin her zaman güncel olmasını sağlayabilir ve onların potansiyelinin gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.
İş Yükünü Dengelemek ve Stresi Azaltmak
Stres, personel açısından yıkıcı bir etkendir. Yoğun bir stres altında olan personel işini yaratıcı bir biçimde ele almakta ve doğru adımları atmakta zorlanabilir. İş yükünün dengesiz dağılımı ise büyük bir stres kaynağıdır. Bu tür etkenleri önleyerek personelinizin moralinin yüksek olmasını sağlayabilir ve onların potansiyelini artırmasına yardımcı olabilirsiniz.
İyi bir iş planı yapmak çalışanın motivasyonunu yükseltir. Bu plan, iş yükünün eşit, dengeli ve çalışanın özel yaşamını engellemeyecek biçimde yapılmalıdır. Personelin kaldırabileceğinin üzerinde veya altında iş alması onun potansiyelini keşfetmesine engel olur. Yukarıda bahsedildiği gibi, motivasyon ve disiplin unsurları dengeli bir biçimde kullanılmalıdır. Çalışana günlük yaşamını planlamasına yardımcı olacak bir iş dağılımı yaparak potansiyel ve beceri gelişimi sağlayabilirsiniz.
Çalışanların Kişisel ve Profesyonel Hedeflerini Desteklemek
Personelin kişisel ve profesyonel hedeflerinin şirket tarafından desteklenmesi, motivasyon artışı için büyük bir etkendir. Projelerinin ve yaratıcılığının değer gördüğünü fark eden bir personel üretmek için motive olur. Bu üretim ise çalışan potansiyeli konusunda bir artış sağlar. Söz konusu potansiyel artışı, iş verimini yükseltir ve şirketin hedeflerine ulaşmasını kolaylaştırır.
Kariyer hedefleri, çalışan motivasyonunu artıran bir diğer unsurdur. Personeline hedeflerine ulaşma konusunda yardımcı olan bir şirkette kurum kültürü ve çalışan bağlılığı kendiliğinden gelişir. Başka bir ifadeyle işletme; çalışanlarıyla büyüyen bir varlıktır. Kariyerine odaklanan ve hedeflerine ulaşarak motive olan çalışanlar, hem kendi becerilerini hem de şirketin potansiyelini yükseltir.
İşbirliği ve Takım Çalışmasını Teşvik Etmek
Birey ile toplum arasında kuvvetli bir ilişki vardır. İnsan, sosyal bir canlı olarak kendini bir grubun içinde var edebilir. Bu prensip şirketler için de geçerli hatta oldukça önemlidir. İşbirliği ve takım çalışmasını teşvik etmek, personelin bir bütün içinde hissetmesini sağlar. Bu ekip ruhu hem bireylerin hedeflerine ulaşmasını hem de ortak çalışmaların iyileşmesini sağlar.
Takım çalışması, şirketin hedeflerine ulaşması için de oldukça önemlidir. Her işletme, farklı konularda uzman kişilerden ve departmanlardan oluşur. Örneğin, bir reklam ajansında metin yazarıyla görsel tasarımcı arasında kuvvetli bir ilişki olması düzenlenen kampanyaların kaliteli olmasını sağlar. Bir ekip içinde uyumlu bir biçimde hareket etmek, iş kalitesini artırdığı gibi personelin motivasyonunu da ciddi anlamda yükseltir.
Çalışanların Yaratıcılığını ve İnovasyonunu Desteklemek
Çalışanların yaratıcılığını desteklemek, personelin şirkete katkı sunabilmesini sağlar. İnovatif yönü desteklenen bir çalışan, yalnızca kendisine verilen iş akışına uymakla kalmayıp onu geliştirmek konusunda motive olur. Bu motivasyon ise çalışan potansiyelini ciddi anlamda yükseltir. Personelin fikirleri her zaman uygulanabilir olmayabilir ancak bu fikirlerin ifade edilebilmesi gerekir. Şirket çalışanlarının yaratıcılığını ve inovasonunu destekleyerek işletmenizin büyümesini sağlayabilirsiniz.
Pozitif Geri Bildirim Verme ve Başarıları Kutlama
Personel, yaptığı işin görüldüğünden emin olmak ister. Bu husus, çalışanın işinden tatmin olması ve onu geliştirmek için çaba sarf etmesi açısından önemlidir. Söz konusu tatmini sağlamak için ise personele sıklıkla geri bildirim yapmak gerekir. Şirkete katkı sağlayan işlerde çalışana teşekkür etmek ve pozitif geri bildirim vermek personelin doğru yöntemi bulmasını sağlar. Doğru yöntemleri düzenli olarak uygulamak ise çalışan potansiyelini artırır.