Nisan’ın sonuna yaklaşırken hem yerel hem de küresel ekonomide dikkat çeken gelişmeler yaşandı. Türkiye’de enerji sektöründe büyük atılımlar söz konusu. Merkez Bankası ise faiz kararını açıkladı. Haftanın öne çıkan gelişmelerini sizin için derledik.
22-26 Nisan İş Dünyası Haberleri
Bu haftanın öne çıkan haberleri şu şekilde:
Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasaların kilitlendiği faiz kararını sonunda açıkladı. Merkez Bankası, politika faizini beklenildiği gibi yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktı.
Ekonomistlerin beklentileri de faizin sabit bırakılacağı yönündeydi. Geçen ay gerçekleştirilen toplantıda politika faizi 500 baz puan artırılmıştı. Ancak bu sefer Merkez Bankası, politika faizinde değişikliğe gitmedi.
Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, Mart ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin, devam eden zayıflamaya rağmen öngörülenden yüksek gerçekleştiği ifade edildi. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutuyor.
Açıklamada ayrıca, dezenflasyon sürecinin yılın ikinci yarısında başlayacağı ve Mart ayında atılan adımların etkisiyle finansal koşulların önemli ölçüde sıkılaştığı belirtildi. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar verirken, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yineledi.
Para politikasındaki kararlı duruşun, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceği ve dezenflasyonun 2024 yılının ikinci yarısında tesis edileceği vurgulandı.
Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyeceğini açıkladı. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacağını belirtti. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecek.
Kaynak: Merkez Bankası faiz kararını açıkladı – Son Dakika Ekonomi Haberleri | Ntv Para
EnerjiSA’dan Büyük Yatırım
Türk elektrik dağıtım şirketi Enerjisa, küresel ve yerel zorluklara rağmen geçen yıl 15.7 milyar lira yatırım yaptığını duyurdu. Şirketin Perşembe günü yapılan olağan genel kurul toplantısında konuşan CEO Murat Pınar, 2023 yılında karşılaşılan çeşitli zorlukları vurgulayarak şirketin dayanıklı iş modeli ve özverili ekibi sayesinde tüm paydaş gruplarına karşı taahhütlerini yerine getirebildiğini belirtti.
Pınar, “Dengeli bir bilanço yapısı ve çevik yönetim anlayışımız sayesinde, şebeke, teknoloji, e-mobilya ve müşteri çözümleri alanlarındaki yatırımlarımızı hızla sürdürüyoruz,” dedi ve şirketin 2023 yılındaki yatırımlarının 15.7 milyar liraya ulaştığını ekledi.
Ayrıca, Enerjisa’nın “gelecekteki enerji dünyasında öncü olma vizyonu doğrultusunda ilerlemeye devam ettiğini” vurguladı. Şirketin istikrarlı büyüme hızını korurken toplumun faydasına projeler ve işbirlikleri geliştirmeye devam edeceğini ve tüm paydaşlarına ve ülkeye değer yaratmaya devam edeceğini taahhüt etti.
Enerjisa Enerji CFO’su Philipp Ulbrich, küresel enerji sektörüyle karşı karşıya kalan benzersiz zorluklara değinerek şirketin sağlam finansal performans ve risk yönetimi stratejileriyle olası olumsuz etkileri başarıyla yönettiğini belirtti.
“Özellikle Toroslar bölgesinde yaşanan deprem felaketlerinin ardından, yaraları sarmak ve bölgesel altyapıyı yeniden inşa etmek için tüm gücümüzle çalıştık,” diyen Ulbrich, Enerjisa’nın Türkiye’nin kararlı enerji dönüşümünde öncü rolünü sürdüreceğine olan güvenini dile getirdi. 2024 vizyonları olan “Daha İyi Bir Gelecek” doğrultusunda.
Enerjisa’nın, enerji dönüşümü için hayati öneme sahip dağıtım altyapısına 13.5 milyar lira yatırım yaptığını belirten Ulbrich, yatırımcılara yapılan taahhütleri aştığını ve tüm mali yükümlülükleri zamanında yerine getirdiğini söyledi.
Kaynak: Enerjisa invests 15.7 billion liras in 2023 overcoming global challenges (aa.com.tr)
Akfen Yenilenebilir Enerji, 2024’te 1.700 GWh Üretim Hedefliyor
Akfen Yenilenebilir Enerji’nin Genel Müdürü Mustafa Kemal Güngör, şirketin 15 yılda hidroelektrik kapasitesini 7 MW’dan 699,06 MW’a çıkardığını ve Türkiye’nin en büyük yenilenebilir enerji portföylerinden birine sahip olduklarını açıkladı.
Başlangıçta yüzde 100 hidroelektrikten oluşan portföylerini çeşitlendirerek iklim ve mevsim değişikliklerine karşı daha korunaklı hale getirdiklerini belirten Güngör, 2023 yılında 490 GWh HES üretimi, 196 GWh GES üretimi ve 974 GWh RES üretimi gerçekleştirdiklerini ifade etti. Güngör, 2024 yılı için toplam üretim beklentilerinin yaklaşık olarak bin 700 GWh olduğunu aktardı.
Güngör ayrıca, yatırım aşamasındaki projeler hakkında bilgi vererek, toplam 86 MW kurulu güce sahip altı hibrit projesinin inşaata hazır olduğunu duyurdu. RES kapasite artışı projeleri kapsamında ise toplam 67,4 MW kapasite artışı için çalışmaların tamamlandığını ve inşaat sürecinin başladığını belirtti.
Şirketin yeni enerji üretimi yöntemlerinden biri olan hidrojen üzerinde de çalışmalar yaptığını söyleyen Güngör, hidrojen üretiminin temiz enerji kaynaklarıyla desteklendiğinde son derece çevreci olduğunu vurguladı.
Akfen Yenilenebilir Enerji’nin büyüme stratejisi kapsamında, hibrit GES, RES kapasite artışları ve depolamalı üretim tesisleri olmak üzere yeni yatırım programlarının olduğunu belirten Güngör, bu programların iki aşamada tamamlanacağını ve Türkiye genelinde büyük projelere imza atacaklarını ifade etti.
Kaynak: Akfen Yenilebilir Enerji, 2024’te 1.700 GWh üretim hedefliyor – Dünya Gazetesi (dunya.com)
ABD Ekonomisi Beklentilerin Altında Büyüdü
ABD Ticaret Bakanlığı, 2024 yılı Ocak-Mart dönemine ilişkin GSYH verilerini açıkladı. Buna göre, ABD’nin öncü GSYH’si yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,6 oranında artış gösterdi. Uzmanların beklentisi ise bu rakamın yüzde 2,4 olacağı yönündeydi.
ABD ekonomisi, 2023 yılının son çeyreğinde yüzde 3,4 ve yılın tamamında ise yüzde 2,5 büyüme kaydetmişti.
Uluslararası Para Fonu (IMF), son raporunda ABD için 2024 yılı büyüme beklentisini yüzde 2,1’den yüzde 2,7’ye yükseltti.
Öte yandan, çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) endeksi yüzde 3,7 artış göstererek tahminlerin üzerine çıktı. Piyasa beklentisi ise bir önceki dönemde yüzde 2,0 olan çekirdek PCE artış hızının yüzde 3,4’e yükseleceği yönündeydi.
Bankaların Kredi Hacmi Arttı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayınlanan haftalık bültene göre, bankacılık sektörünün kredi hacmi 5 Nisan itibarıyla 7 milyar 666 milyon lira artış gösterdi. Söz konusu dönemde toplam kredi hacmi 12 trilyon 876 milyar 793 milyon liradan 12 trilyon 884 milyar 459 milyon liraya yükseldi.
Aynı zamanda, bankalar arası dahil toplam mevduat 5 Nisan haftasında 52 milyar 58 milyon lira azalarak 15 trilyon 409 milyar 260 milyon liraya geriledi.
Tüketici kredilerinin tutarı ise 5 Nisan itibarıyla 9 milyar 738 milyon lira azalışla 1 trilyon 613 milyar 764 milyon liraya indi. Bu dönemde taksitli ticari kredilerin tutarı ise 6 milyar 379 milyon lira artarak 1 trilyon 599 milyar 167 milyon liraya çıktı.
Bankaların bireysel kredi kartı alacakları da yüzde 0,9 artışla 1 trilyon 389 milyar 660 milyon liraya yükseldi. Takipteki alacaklar ise önceki haftaya göre 1 milyar 314 milyon lira artarak 198 milyar 857 milyon liraya çıktı. Aynı dönemde bankacılık sisteminin yasal öz kaynakları ise 15 milyar 809 milyon lira artarak 2 trilyon 755 milyar 887 milyon lira oldu.
Bankaların kredi hacmi 12,8 trilyon lira oldu – Son Dakika Haberleri (trthaber.com)