İş hayatı; değişmez ve gayet anlaşılabilir kurallara fakat aynı zamanda sürekli değişen dinamiklere sahiptir. Başarılı olmanın yolu ise temel prensipleri doğru bir biçimde anlayıp dinamiklere uyum sağlamaktan geçer. İş hayatında başarılı olmak için ne yapmanız gerektiğini merak ediyorsanız kaleme aldığımız bu yazının devamını okuyabilirsiniz.
İş Hayatında Başarı İçin Ne Gerekir?
Her şey iyi bir fikirle başlar. Piyasadaki ihtiyaçları karşılayan bir fikriniz varsa başarı için ilk adımı attığınızı düşünebilirsiniz. Ancak, fikir üretmek sadece ilk adımdır ve iş hayatında başarı için bundan fazlası gerekir. Önemli olan doğru düşüncelere sahip olmak değil onları temellendirebilmek ve uygulayabilmektir. Dolayısıyla, doğru ve başarı potansiyeline sahip bir fikir bulmak size yoğun bir yaşamın kapılarını açar.
Yaratıcılık ile disiplin arasında hassas bir denge vardır. İş hayatında bu dengeyi doğru bir biçimde tutturmak gerekir. Örnek vermek gerekirse; başlangıçta iyi gelen fikirlerin peşinden koşup şirketinizin işleyişine zarar vermek sizi başarısız hâle getirir. Ancak aynı zamanda belirli bir yönergeler bütününe sabit kalıp yaratıcılığı dışlamak da mantıklı değildir. Böyle bir durumda işletmenizin hareket kabiliyetinin azalması ve başarısız olması kaçınılmazdır. İş hayatında başarı için kreatif düşünmek ama aynı zamanda gerçekliğin farkına vararak somut adımlar atmak gerekir.
İş Başarısı İçin Gereken Beceriler Nelerdir?
İş hayatında başarı için edinmeniz gereken başlıca beceriler şunlardır:
Görev Yönetimi
Görevlerin organizasyonu iş hayatında başarı için önemli olan konuların başında gelir. Şirketiniz ne üzerine olursa olsun, işleyişinizi sürdürmenin yolu birtakım görevleri tamamlamaktan geçer. Bazı zamanlarda, örneğin ürünlerinize yoğun talep olan veya bariz bir kriz yaşadığınız dönemlerde yapılması gereken işler birikebilir. Söz konusu görevleri uzun ve kısa vadeli planlarla organize ederek yerine getirilmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için Slack, Asana, Microsoft Todo gibi araçları kullanabilirsiniz.
Kayıt Tutma
“Söz uçar yazı kalır” atasözü, başarılı bir işletme kurmak isteyen herkesin benimsemesi gereken bir prensiptir. Faaliyetlerin kaydını tutmak hem yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi hem de organizasyonun başarılı olması için önemlidir. Bu kayıtlar, gereken zamanlarda mali durumların tespit edilmesini, vergi yükümlülüklerinin yerine getirilmesini ve faaliyetlerin detaylı bir biçimde analiz edilmesini sağlar. Şirketinizde olup biten her şeyin yazılı olarak kayıt altında olması bu açıdan oldukça önemlidir.
Rakip Analizi
Rakip analizi, iş hayatında başarılı olmak için benimsemeniz gereken pratikler arasındadır. Faaliyet gösterdiğiniz sektör hangisi olursa olsun, tüketici kitlesine ulaşabilmek için rakipleriniz arasından sıyrılarak dikkat çekmeniz gerekir. Sizinle aynı pazarda rekabet eden işletmelerin güçlü ve zayıf yönlerini bilmek bu açıdan önemlidir. Örneğin; yazılım ürünü satıyorsanız ve rakiplerinizin sattığı programlarda hız sorunu varsa, bu soruna çözüm üreterek tüketici kitlenizin tam olarak ihtiyaç duyduğu ürünü geliştirebilirsiniz. Rakip analizi için gözlem yapabilir, diğer firmaların müşterilerinin geri bildirimlerini inceleyebilir, endüstriyel ve akademik yayınları okuyabilirsiniz.
Risk Alma Becerisi
Her iş alanı kendine özgü riskler barındırır. Başarı, hesaplanmış riskleri almayı ve dezavantajları anlamayı gerektirir. Elbette, bu konuda tamamen kontrolsüz ilerlememek gerekir. İş planınızda ortaya çıkması muhtemel riskleri önceden hesaplayarak bunlardan en az zararla çıkmanın yollarını bulmanız önemlidir. Ancak, bu durumlardan tamamen uzak durmak işletmenin hareket kabiliyetini kısıtlar. Riskler, doğru biçimde yönetildiğinde işletme için birer fırsata dönüşebilir.
Hedef Odaklı Yaklaşım
Hedefler, şirketin ilerlemesini sağlar. İşletmeyi gündelik kâr amacıyla hareket etmenin belirsizliğinden kurtaran temel unsur kısa ve uzun vadeli hedeflerdir. İş kurmak uzun ve yorucu bir süreç olabilir. Özellikle başlangıç aşamasında müşteri bulmakta ve mali sürdürülebilirlik sağlamakta zorlanabilirsiniz. Ancak uzun vadeli, gerçekçi ve tatmin edici bir hedefinizin olması bu zorlukların üstesinden gelmenizi sağlar. Kârlılık ve pazar payı ile ilgili hedefler belirleyerek işletmenizin büyümesini sağlayabilirsiniz.
İletişim
Herhangi bir konuda eğitimli, bilgi sahibi ve becerikli olmak sizi çalışma hayatında başarılı kılabilir. Ancak kendi işinizi kurmayı düşünüyorsanız bundan fazlasına ihtiyacınız olduğunu düşünebilirsiniz. İş sahibi olmak; çalışanlarla, müşterilerle, paydaşlarla ve resmî kurumlarla sürekli iletişim hâlinde olmayı gerektirir. Dolayısıyla iş hayatında başarılı olmak için geliştirmeniz gereken başlıca becerilerden biri iletişimdir.
Zaman Yönetimi
Zaman yönetimi, başarılı bir iş hayatı için sahip olunması gereken bir diğer beceridir. Bir şirketin sahip olduğu en değerli sermaye zamandır. Kâr ve başarı, bu sermayenin doğru bir biçimde kullanılmasına bağlıdır. Elbette, işiniz için saatlerinizi feda etmeniz gereken günler olabilir ancak zamanı etkili kullanmak için bunu yapmak zorunda değilsiniz. Bazı yönetim taktikleriyle boşa giden saatleri kurtarabilir ve işlerinizi mümkün olan en kısa sürede tamamlayabilirsiniz.
İşinizi Büyütmek ve Sürdürülebilir Kılmak İçin Ne Yapmalısınız?
Amerikan Çalışma İstatistikleri Bürosu’nun 2022 yılı rakamlarına göre, yeni kurulan işletmelerin %20’si ilk yılda, %50’si 5 yıl, %65’i ise on yıl içinde iflas etmektedir. Bu istatistiklere göre yeni işletmelerin sadece %25’i 15 yıl boyunca hayatta kalabilmektedir. Söz konusu rakamlar, başlangıçta da söylediğimiz gibi iyi bir fikrin iş kurmak için tek başına yeterli olmadığını gösterir. Bu fikri detaylandırmak, disipline etmek ve yaratıcılıkla buluşturmak büyük bir öneme sahiptir.
Bir şirket kuruyorsanız ilk amacınız operasyonlarınızı sürdürülebilir kılmak olmalıdır. Bu durum hem finansal hem de operasyonel süreçleri içerir. Örnek vermek gerekirse; mali yönetim ve vergi konusunda gerekli önlemleri almadığınızda işletmenizin finansal varlıklarını yönetmeniz zorlaşır. Böyle bir durumda, yüksek kârlılık elde etseniz bile dengeyi korumakta güçlük çekebilir ve işletmenizin sarsılmasına sebep olabilirsiniz. Sitemizi takip ederek işletme yönetimiyle ilgili bütün konular hakkında bilgi edinebilirsiniz.