İletişim, işyerinde güçlü ilişkiler kurmak ve başarılı projelere imza atmak için oldukça önemlidir. Etkili iletişim yöntemleri benimseyerek şirket ortamında işbirliğini artırmak, takım ruhunu geliştirmek ve başarılı bir ekip yaratmak mümkündür. Diğer yandan, bu konudaki eksiklikler çözümü zor sorunlara yol açabilir. Kaleme aldığımız bu yazıda şirket ortamında etkileşimi güçlendirecek bazı ipuçlarından bahsettik.
İşyerinde Etkili İletişim İçin Ne Yapmalısınız?
Şirket ortamında etkili iletişim kurmak ve takım ruhunu geliştirmek için şunları yapabilirsiniz;
Çalışanlarla Olan İletişiminizi Artırın
Güven unsuru, çalışan ile işveren arasındaki etkileşimde oldukça temel ve önemli bir yere sahiptir. Personel, işyerine ne kadar güvenirse etkileşimde bulunmak, geri dönüş yapmak ve yaratıcı fikirlerini ortaya koymak için o kadar istekli olacaktır. Açık bir iletişim yöntemi benimseyerek bu temeli atabilir ve çalışanlarınızla olan iletişiminizi artırabilirsiniz. Bu süreçte görevlerin net bir biçimde bildirilmesi, işleyişle ilgili konuların açıkça konuşulması ve çalışanın kendini rahat ifade edeceği bir ortamın hazırlanması son derece önemlidir.
Çalışanlarınızın Size Güvenmesini Sağlayın
Businesswire’de yayınlanan bir araştırma, güven unsurunun etkili iletişim için önemini ortaya koyar. UKG tarafından yapılan bu anket çalışmasına katılan personelin %64’ü bu unsurun aidiyet duygusu üzerinde doğrudan etkili olduğunu belirtmiştir. Personelinize gerçek anlamda ilgi göstererek ve onların yaşadığı zorluklarla empati kurarak size güvenmelerini sağlayabilirsiniz. Bu sayede iş yerindeki iletişimi etkili ve sonuç odaklı hâle getirebilirsiniz.
Görev Tanımlarını Net Bir Biçimde Belirleyin
Bir yönetici için belirli bir görevin neden tamamlanması gerektiği açık olsa da, nedenleri çalışanlarınız için o kadar açık olmayabilir. Ödev verirken yeterli bağlam sağlamak önemlidir. Çalışanlarla beklentileri belirlerken, son tarihler, benzer atama örnekleri ve nihai çıktıdan etkilenebilecek ekipler gibi ayrıntıları not etmek yararlı olur. Çalışanlarınıza soru sorma fırsatı vermek de önemlidir. Bir konuda netlik istemekten çekinebilirler, bu nedenle zemini açmak bunu yapmalarını sağlar. Bu, çalışanlarınızla bu güveni oluşturmanızı sağlar.
Aktif Bir Dinleyici Olun
Çoğu insan, iletişimin kendi mesajlarını iletmekle ilgili olduğunu düşünebilir, ancak etkili iletişim aslında iki yönlü bir süreçtir. Eğer sadece kendi mesajınıza odaklanır ve karşınızdakini aktif bir şekilde dinlemeyi ihmal ederseniz, aynı frekansta buluşmak oldukça zor olabilir.
Daha etkin bir dinleyici olmak için, açıklama için sorular sorun ve konuşmaya tam anlamıyla odaklanın. Birden fazla iş yapma ve karşınızdaki kişi konuşmayı bitirmeden cevabınızı düşünme eğiliminden kaçının. Aktif dinleme bazen zorlayıcı olabilir, ancak bu çaba değerindedir.
Çalışanlarınızın Güçlü ve Zayıf Yönlerini Öğrenin
Bazı durumlarda, bir işi yapmanın birden fazla yaklaşımı olduğunu kabul etmek zor olabilir. Ancak, ekibinizin güçlü ve zayıf yönlerini anlamak büyük önem taşır. Bu sadece iletişim becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda ekibinizin daha iyi bir şekilde bir araya gelerek çalışmasına da katkı sağlar.
Kişilik testleri, güçlü ve zayıf yönleri değerlendirmek için kullanabileceğiniz bir araç olabilir. Bu testlerin sonuçları, hem sizin hem de çalışanlarınızın birbirlerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir ve bu da işyerinde daha etkili iletişimi teşvik eder.
Beklentileri Tutarlı Bir Biçimde Belirleyin ve Takip Edin
İş yoğunluğu arttığında düzenli olarak gerçekleştirilen kontrol toplantılarını ihmal etmek cazip gelebilir, ancak bunları sürdürmek ve beklentileri belirlemek için kullanmak, etkili işyeri iletişiminin temelidir. Çalışanlarınızın, görevlerini düzenli olarak takip edeceğinizi ve işlerinde ne beklediğinizi bilmesini sağlamak önemlidir. Bu, çalışanlarınızın beklentilerinizi daha iyi karşılamalarına yardımcı olabilir ve aynı zamanda desteklendiklerini hissetmelerine katkı sağlayarak uzun vadede faydalı olacaktır.
Geri Bildirimlere Önem Verin
Gallup Araştırma Şirketi tarafından yapılan bir anket, yeterli ölçüde geri bildirim alan çalışanların sadece %3,6’sının yeni bir iş aradığını gösterir. Çalışanın şirkete bağlı olmasını sağlayan unsurlar maaş ve yan haktan ibaret değildir. Geri bildirimler, personelin yaptığı işi görmesini sağlar ve kendini geliştirmesine yardımcı olur. Bu unsura yeterince önem vermemek ise turnover rate oranının yükselmesine sebep olur.
Geri bildirimler her zaman olumlu olmak zorunda değildir ancak yapıcı olmalıdır. Personel, bir şeyi doğru ya da yanlış yaptığında bu konuda bilgilendirilmelidir. Geri bildirime dayalı bir iletişim kültürü oluşturmak aynı zamanda şirkete de fayda sağlar. Çalışan, bu sayede iyi yaptığı işleri geliştirip hatalarını düzeltebilir. Böyle bir durumda ortaya çıkan işin kaliteli olması kaçınılmazdır.
İş Yaşam Dengesine Önem Verin
İş yerindeki uzun çalışma saatleri, sık sık stres ve tükenmişlik hissine yol açar, bu da personel devir hızını artırır. Ancak, dengeyi bozan sadece uzun mesailer değildir. Mesai saatleri dışında kurulan iletişim personel için bir stres kaynağı hâline gelebilir. Böyle bir iletişimi gerektiren acil durumların olması mümkündür ancak bunun sürekli hâle gelmesi, düzeyli bir iletişim kurulmuş olsa bile personel açısından sorun yaratabilir. Etkileşimi mümkün olduğunca mesai saatleri içinde tutmak bu açıdan oldukça önemlidir. Bu konuya dikkat ederek çalışanın üzerindeki stres yükünü azaltabilir ve sağlıklı bir etkileşim kurabilirsiniz.
Sonuç olarak; yapıcı ve dengeli iletişim üzerine şekillenen bir etkileşim kurarak güçlü bir ekip yaratmak mümkündür.