Kendi işini kurmak mı daha iyi yoksa maaşlı çalışmak mı? Pek çok kişi kariyerinin bir döneminde kendini bu yol ayrımında bulmuştur. Elbette, her iki seçeneğin de kendine göre avantaj ve dezavantajları var. Kariyerinize kendi şirketinizin başına geçerek veya başka bir şirkette maaşlı çalışarak devam edebilirsiniz. Önemli olan sizin için hangisinin daha uygun olduğuna karar vermek.
Kendi İşini Kurmak vs Maaşlı Çalışmak
Kendi işinizi kurmak veya maaşlı çalışmak arasında bir seçim yaparken her konuyu detaylıca düşünmenizde fayda var.
Özgürlük
Özgürlük, kendi işini kurmak isteyenlerin başlıca motivasyon kaynaklarından biri. Kendi girişiminizi gerçekleştirerek çalışma saatlerini ayarlayabilir ve istediğiniz yerden çalışabilirsiniz. Ayrıca iş hedeflerinizi ve kültürünüzü oluşturmanız da bu şekilde mümkün olabilir. İstediğiniz müşterileri seçebilir, çalışma yöntemlerini belirleyebilir hatta kendi alanınızda yenilikler yapabilirsiniz. Başarılı bir girişimle kendinizi tamamen özgür hissedeceğiniz bir iş modeli geliştirebilirsiniz. Fakat, bunu düşünürken dikkate almanız gereken bazı durumlar var.
Yeni bir şirket kurmak, sürekli iş yükü ve sorumluluk getirir. Başlangıç aşamasında uzun çalışma saatlerine alışmanız gerekir. Örneğin, New York Enterprise Report tarafından yapılan bir anket çalışması küçük işletme sahiplerinin %33’ünün haftada 50 saatten fazla çalıştığını gösteriyor. Diğer yandan, yüksek başlangıç maliyetleri finansal riskler yaratabilir. Böyle bir durumda şirket maliyetlerini sübvanse etmek için uzun süre çalışmanız ve müşterilerin isteklerini kabul etmeniz gerekebilir.
Maaşlı çalışmak, genellikle zannedilenin aksine özgürlüğü ortadan kaldıran bir iş modeli değil. Düzenli ve öngörülebilir çalışma saatleri, iş-yaşam dengesi kurmanıza yardımcı olabilir. Sabit maaşın sağladığı finansal güvenceyle ihtiyaçlarınızı ve isteklerinizi karşılayabilirsiniz. Ayrıca sosyal güvenlik ve sağlık sigortası gibi yan haklarla geleceğinizi güvence altına alabilirsiniz.
Elbette, maaşlı çalışmanın da özgürlük açısından bazı dezavantajları var. Böyle bir durumda işverenin belirlediği kurallara uymanız gerekir. Ayrıca sizi tatmin etmeyen işlerde de çalışabilirsiniz.
Özgürlük; kuvvetli bir motivasyon kaynağı. Maaşlı çalışmanın veya kendi şirketinizi kurmanın özgürlük açısından kesin olarak daha avantajlı veya dezavantajlı olduğunu söylemek mümkün değil.
Finansal İstikrar
ABD İş Formasyonu İstatistikleri Merkezi (BFS) tarafından yayınlanan veriler, kendi işini kurmak isteyen girişimcilerin finansal zorluklarla karşılaştığını ortaya koyuyor. Bu istatistiklere göre, girişimcilerin %77’si finansman için kişisel fonlarını kullanmak zorunda. Başlangıç finansmanını banka kredilerinden yararlanarak sağlamak mümkün. Fakat, yeni kurulan bir şirketin başarısız olma ihtimali de bulunuyor. Diğer yandan, işletmenin kâra geçmesi için kuruluşundan sonra belli bir zaman geçmesi gerekebilir. Böyle bir durumda finansal istikrar sağlamak zor olabilir.
Girişimciliğin finansal riskleri olmakla birlikte avantajları da bulunuyor. İyi bir iş fikriniz varsa kısa sürede kâr elde etmeniz ve finansal istikrar sağlamanız hiç zor değil. Üstelik, KOSGEB başta olmak üzere kendi işini kurmak isteyen kişiler için yürürlüğe konan pek çok hibe programı bulunuyor. Ayrıca, melek yatırımcılardan destek alarak da başlangıç finansmanı sağlayabilirsiniz.
Finansal istikrar, maaşlı çalışmayı tercih eden kişilerin en büyük motivasyonlarından biridir. Maaşlı çalışarak düzenli ve sabit bir gelir elde etmek mümkün. Düzenli bir işte çalıştığınız zaman sigorta ve emeklilik hakları için endişe etmeniz gerekmez. Ayrıca işveren tarafından sağlanan yan haklar da finansal istikrarınızı korumanıza yardımcı olabilir. Diğer yandan, bu seçenekte maaşın enflasyon karşısında değer kaybetmesi gibi bir risk de bulunuyor.
Başarı
Değer üreten bir iş modeli yaratarak başarılı bir girişimci olmak mümkün. Gündelik hayatımızda kullandığımız pek çok ürünün arkasında bir başarı hikayesi olduğunu söyleyebiliriz. Piyasa ihtiyaçlarını doğru analiz ederek ve hedef kitlenin beklentilerini anlayarak başarılı olmak mümkün. Kendi işini kurmanın en iyi tarafı da başarı kriterlerini belirlemek. Ulaşılabilir hedefler belirleyerek işinizi büyütebilir ve kendi hikayenizi yazabilirsiniz.
Diğer yandan, girişimcilik başarı hikayelerinden ibaret değil.
Başarıya ulaşmak için büyük bir çaba ve zaman harcamanız gerekebilir. Ayrıca, doğru yöntemi bulmak için yanlış yöntemleri deneyimlemeniz kaçınılmaz olabilir. Başarı baskısının getirdiği stres yıkıcı olabilir. Ayrıca, başarılı olabilmek için sürekli bir yenilik ve adaptasyon gerekir. Dolayısıyla, başarı motivasyonuyla hareket etmeden önce onu elde etmek için gereken süreci değerlendirmenizde fayda var. Kapsamlı bir pazar araştırması yaparak ve müşteri ihtiyaçlarını anlayarak başarı yolundaki risklerden mümkün olduğunca kaçınabilirsiniz.
Maaşlı çalıştığınızda başarı kriterleri işletmeniz tarafından belirlenir. Özellikle işe yeni başladıysanız belli bir noktaya gelmek için yoğun çalışmanız gerekebilir. Ayrıca, çalıştığınız şirketin politikaları ve iş kültürü de potansiyeliniz üzerinde etkilidir. Fakat yetenek, beceri ve vizyonunuza uygun bir işletmede çalışıyorsanız, doğru yöntemlerle başarıyı elde etmeniz kaçınılmazdır.
İş Yaşam Dengesi
Kendi işini kurmak, çalışma saatlerini ve iş yerini özgürce belirleyebilme imkanı sunar. Girişimciler, işlerini evden veya istedikleri bir mekandan yönetebilirler. Ayrıca, iş-yaşam dengesini kendileri için optimize edebilirler, özellikle esnek çalışma saatleri ile aile ve kişisel ihtiyaçlarına daha fazla zaman ayırabilirler.
Ancak, kendi işini kurmak beraberinde yüksek iş yükü ve sorumluluk getirebilir. Özellikle başlangıç aşamasında girişimcilerin uzun çalışma saatlerine ve finansal zorluklara katlanmaları gerekebilir. Örneğin, Gallup Anketi’ne göre çalışanların %39’u haftada 60 saatten fazla çalıştıklarını belirtiyor.
Maaşlı çalışma, genellikle daha düzenli ve öngörülebilir bir çalışma saatleri düzeni sunar. Bu durum iş-yaşam dengesi sağlamak için önemli bir faktördür ve çalışanlar, sabit bir gelirle mali güvenliklerini sağlamayı tercih edebilirler. Ancak, maaşlı çalışmanın dezavantajı işverenin belirlediği kurallara ve iş kültürüne uyum sağlama zorunluluğudur, bu da bireysel özgürlüğü sınırlayabilir.
Kendi işini kurmak mı daha iyi yoksa maaşlı çalışmak mı? Her iki seçeneğin de avantajları ve dezavantajları bulunmakta. Girişimcilik özgürlük ve yaratıcılık sunarken, yüksek iş yükü ve finansal risklerle de karşılaşabilirsiniz. Maaşlı çalışma ise düzenli gelir ve iş-yaşam dengesi sağlama imkanı sunarken, kurumsal kurallara uyum zorunluluğunu da beraberinde getirir. Sonuç olarak, hangi yolun sizin için uygun olduğunu belirlemek kişisel tercihlerinize, risk toleransınıza ve kariyer hedeflerinize bağlıdır. Her iki seçenek de farklı kişisel ve profesyonel tatmin sağlayabilir.