Ülkemizde üretim ve ticaret yapan kişi ve işletmelere destek sağlayan birçok kurum vardır. Bu kurumların hem farklı sektörlerde hem de kadın, genç fark etmeksizin tüm girişimcilere özel hazırladığı birçok teşvik paketi bulunmasına karşın genellikle bu tür teşvik verme işlemleri KOSGEB üzerinden sağlanmakta ve kobilere birçok ayrıcalık sunulmaktadır. Bu işlemler için gerekli olan evrakların başında ise yatırım teşviki alabilmeye yardımcı olan bir evrak olarak Kobi Teşvik Belgesi gelmektedir ve bu belge aracı bankalar üzerinden Hazine Bakanlığı’na başvuru ile temin edilmektedir.
Kobi Nedir?
Kobi, ‘Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler’ anlamına gelen söz kalıbının baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler dendiğinde de yıllık olarak istihdam ettiği çalışan sayısı 250 kişiyi geçmeyen ve yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 125 milyon lirayı aşmayan işletmeler akla gelir.
Kobi Teşvik Belgesi Nedir?
KOBİ’lerin makine ve teçhizat harcamalarının yanı sıra işletme içi diğer gerekli malzemeler ve hammadde gibi ihtiyaçlarının alımlarının desteklenmesi amacıyla Hazine Bakanlığı’nca KOBİ teşvik belgesi düzenlenmektedir. Bu belgeler sayesinde işletmeler devletten çeşitli yardımlar temin edebilmektedir. (İşletmelerin bina inşaat harcamaları için talep edebileceği destekler eğer bina turizm (konaklama tesisleri), eğitim ve sağlık yatırımlarında kullanılacaksa dikkate alınır.)
Kobiler farklı teşvik kategorileri ile desteklenmektedir.
Bunlardan bazıları;
-Girişimci Destekleri,
-AR-GE,
-Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destekleri,
-İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararası Hale Getirme Destekleri,
-KOBİ Finansman Destekleri olarak göze çarpmaktadır.
Kobi Teşvik Belgesi için Yapılan Hazırlıklar Nelerdir?
Desteklerden faydalanabilmek için KOBİ teşvik belgesine konu olan bina inşaat, makine ve teçhizat harcamaları ile hammadde ve işletme malzemesi teminine yönelik yatırımın, 400 milyar Türk Lirasını aşmaması gerekmektedir. Destek ücretlerinin dağıtımına aracılık eden bankalara yapılacak KOBİ belgesi alma işlemine ilişkin müracaatlarda;
- Turizm yatırımlarında Turizm Bakanlığı’ndan alınacak Turizm Yatırım Belgesi ve/veya işletme belgelerinin,
- Sağlık yatırımlarında Sağlık Bakanlığı’ndan alınacak izin belgesinin,
- Eğitim yatırımlarında Milli Eğitim Bakanlığı’ndan alınacak izin belgesinin,
- İstihraca yönelik madencilik yatırımlarında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınacak İşletme Ruhsatı ve İzni veya Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nce onaylanmış işletme ruhsatlı sahaya ait rödövans sözleşmesinin,
- Tersane yatırımlarında Denizcilik Müsteşarlığı’ndan alınacak uygun görüş yazısının
ibraz edilmesi kesinlikle gerekmektedir.
Kobi Teşvik Belgesi Başvuru Adımları Nelerdir?
Yatırım yapacak kişi veya şirket adına düzenlenecek KOBİ teşvik belgesi için Hazine Bakanlığına müracaat, yatırımcı adına aracı bankalar tarafından yapılır.
Aracı bankalar KOBİ teşvik belgesine bağlanmasını talep ettikleri yatırım ile ilgili bilgi ve belgeleri, Hazine Bakanlığı’nın belirleyeceği ayrı bir format içerisinde temin eder. Bu bilgilerin doğruluğundan ve talebin ilgili karar ve tebliğlere uygunluğundan aracı bankalar sorumludur. Bu format içeriğinde yer alan bilgilerden Hazine Bakanlığı’nca belirlenen kısımları, yatırımcı tarafından ek bir form ile yatırımcının bağlı bulunduğu odaya (Ticaret Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Sanayi Odası gibi) tasdik ettirilir.
Yatırımlarda Devlet Yardımları ve Yatırımları Teşvik Fonu hakkında karar hükümlerine göre düzenlenmiş ve halen geçerli olan Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında bulunan makine ve teçhizat için KOBİ teşvik belgesi düzenlenmez ve bu karar hükümlerinden yararlandırılmaz.