İşyeri kültürü, bir kuruluşun paylaşılan değerlerini, niteliklerini ve özelliklerini yansıtır ve bir şirketin ve Çalışanlarının tutum ve davranışlarını ifade eder. Kültür, bir kuruluştaki kişilerin birbirleriyle etkileşim biçimini, sahip oldukları değerleri ve aldıkları kararları yansıtır. Her organizasyonda doğal olarak bir kültür oluşacaktır ve eğer geliştirilmezse bazen işin zararına da dönüşebilir. Olumsuz davranışlara ve toksik tutumlara izin vermek, Çalışanlar için olumsuz bir iş deneyimine katkıda bulunur ve üretkenliği azaltır.
Şirketin temel değerlerini ve kültür girişimlerini teşvik etme konusunda kararlı olmak, insanlara ilham veren ve kuruluşun gelişmesine yardımcı olan olumlu bir işyeri kültürü yaratır. Şirket kültürünün unsurları, çalışma ortamı, şirket misyonu, liderlik tarzı, değerler, etik, beklentiler ve hedefler dahil olmak üzere çeşitli bileşenleri kapsar.
İşyeri Kültürünü Geliştirmek İçin Odaklanmanız Gereken 5 Alan Var
Bu konuda dikkat etmeniz gereken başlıca konular şunlar;
Şirketinizin Misyonunu, Vizyonunu ve Hedeflerini Tanıtın
Şirketinizin Liderlerinin misyon ve vizyonlarını iletirken dikkatli olmasında fayda olduğuna inanıyorum. İşyerinde posterlerin bulunması, e-posta imza satırlarında misyon beyanlarının bulunması ve şirketin Liderlerinin aylık toplantılarının tümü, misyonun ne olduğunu, önemli olduğunu ve herkes için odak noktası olması gerektiğini pekiştirir.
Şirket İçin Temel Değerleri Tanımlayın ve Çalışanlarla Paylaşın
Benzer şekilde, temel değerlerle tutarlı davranışlar sergileyen Liderler, işyerindeki diğer herkese model olmanın bir yoludur. Değerler hakkında mesaj vermek ve bunların önemini göstermek yukarıdan aşağıya tüm organizasyonun kültürünü besler. Tüm Liderlerin ve Yöneticilerin değerleri düzenli olarak iletmesi Çalışanların benimsemeleri açısından oldukça önemlidir. Çalışanlardan gelen geri bildirimleri kabul edin ve bunlara saygı gösterin; bunun, Çalışanların şirkete ve onun başarısına ne kadar önem verdiklerinin ve onu daha iyi hale getirmeye çalıştıklarının göstergesi olduğunu düşünün.
Çalışanların Birbirlerine Nasıl Davrandığına İlişkin Beklentileri Belirleyin ve Çalışanlarla Paylaşın
İşgücü davranışlarına ilişkin açık beklentiler uygulayın ve suiistimal ve temel değerlerle tutarsız davranışlara yönelik açık bir disiplin sistemine sahip olun. Yılda en az bir kez, politika yönergelerini (taciz karşıtı, ayrımcılık karşıtı vb.) gözden geçirmek için şirket çapında tüm Çalışanları toplayın ve onların sesini duyun. Olumlu işyeri kültürü besleyen Çalışanları ödüllendirin ve davranışlarını başkalarına örnek olacak şekilde duyurun. Başkaları tarafından iyi muamele görmediğini düşünen Çalışanlara zaman ayırın ve onları dinleyin, çözüm önerileri bulun, önerin.
Açık İletişimi, Şeffaflığı ve Saygıyı Teşvik Edin
Tüm Çalışanlar iletişim halinde olmaya ve olumsuz bir muameleyle karşılaştıklarında kiminle iletişim kuracaklarını bilmeye teşvik edilmelidir. Yöneticilerin veya Liderlerinin saygısız davranışları ele almasını ve anlaşmazlıkları hızla çözmesini sağlayın. Bunu yapmak, Çalışanların dinlendiklerini ve değerli olduklarını hissettikleri olumlu bir işyeri kültürü yaratacaktır. Kritik bilgileri şirketin geneliyle paylaşarak, kültürel değerleri ve beklentileri destekleyin, pozitif kültüre katkıda bulunan Çalışanları kutlamak için şirket genelinde haftalık ya da aylık online bir bülten uygulamasını hayata geçirmeyi planlarınıza alın.
Çeşitliliği Destekleyin ve Kapsayıcı Olun
Çeşitlilik yalnızca ırk, milliyet, yaş ve cinsiyet boyutlarında değil aynı zamanda iş türleri, eğitim geçmişi ve diğer boyutlarda da ortaya çıkar. Çeşitlilik bilincini teşvik etmek ve kapsayıcı davranışı tanımlamak, pozitif bir işyeri kültürünün yaratılması ve sürdürülmesinde önemlidir. İnsanlar doğal olarak sosyal varlıklardır ve şirketler, Çalışanların düzenli iş deneyimleri dışında birbirlerini tanıma fırsatını teşvik ederek olumluluğa katkıda bulunabilir. Öğle yemeği saatlerinde şirket çapında yemeklerin veya işyerinde katılımı ve pozitifliği geliştirmek için Çalışanlar tarafından belirlenen diğer etkinliklerin düzenlenmesini de içerebilecek şekilde Çalışanlar arasında anlamlı ilişkiler geliştirmeye çalışın.