İşletme yönetimi; yalnızca kâr ve büyüme hedeflerinden ibaret değildir. Etik sorumluluklar, müşteri kitlesi ve yatırımcılar için bu hedefler kadar önemlidir. Şeffaflık, işletmenin çalışanları, müşterileri ve yatırımcıları açısından önemli bir husustur. Bu konuya dikkat ederek kuvvetli bir itibara sahip olmak ve iş süreçlerinin doğru bir biçimde ilerlemesini sağlamak mümkündür.
Şeffaflık Nedir?
Şeffaflık kavramı, Forbes’ta yayınlanan bir makalede “İşletmenin operasyonları hakkında açık, dürüst ve doğrudan olmak” olarak tanımlanır. Bu kavram; şirketin kendi çalışanlarına, müşterilerine, paydaşlarına ve piyasadaki bütün aktörlere açık olmasını ifade eder. Söz konusu unsur, etikle ve güvenilirlikle ilişkilidir. Bir işletme; süreçlerini dürüst bir biçimde yürütüyorsa onun şeffaf bir çalışma sistemine sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Şeffaflık Neden Önemlidir?
Şeffaflık kavramını önemli kılan başlıca unsurlar şunlardır;
Güven Unsurunun Yaratılması
Christopher Salem, şeffaflık kavramını tanımlarken bu unsurun çalışanların güven duygusunu artırdığını vurgular. Güven duygusunun artması ise çalışan bağlılığını yükselterek iş iletişimini iyileştirir. Bu unsur, personelin yani sıra müşteriler için de önemlidir. Örnek vermek gerekirse; bir gıda firması üretim süreçlerini ve hijyen prosedürlerini inceleme olanağı sunuyorsa pazardaki güvenilirliği artacaktır. Dolayısıyla, şeffaf bir çalışma prosedürüne sahip olmak her şeyden önce personel, müşteri ve paydaşlarda güven duygusu yaratmak açısından önemlidir. Bu konuya önem vererek pozitif ilişkiler oluşturmak mümkündür.
İletişim
İletişim, iş hayatının önemli bileşenlerinden biridir. Açık ve doğrudan bir iletişim kültürü oluşturmak iş stratejilerinin ve hedeflerin tüm çalışanlar tarafından anlaşılmasını sağlar. Bu sayede insanların birbirine güvendiği bir ortam oluşturmak mümkündür. ZDNET’te yayınlanan bir araştırma bu hususun müşteriyle kurulan etkileşimde de önemli olduğunu gösterir. Araştırmaya göre, hatalardan sonra şeffaf bir iletişim kurmak müşteri güveninin kazanılmasına yardımcı olur.
Üretkenlik
Emerald tarafından 55 bağımsız çalışmanın meta analizi yapılarak yapılan bir araştırma, şeffaflık ile performans ve üretkenlik arasında ciddi bir bağ olduğunu ortaya koymuştur. Bu araştırmaya göre; iş ortamındaki iletişimin açık, dürüst ve doğrudan olması üretkenlik üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. İş süreçlerini şeffaf bir biçimde organize etmek çalışan moralini artırdığı gibi olası hataların düzeltilmesine yardımcı olur. Bu sayede performansı, üretkenliği ve kârlılığı artırmak mümkün olur.
İş Ortamında Şeffaflığın Faydaları Nelerdir?
Şirket ortamında şeffaflık odaklı bir çalışma prensibini benimsemenin sağladığı başlıca faydalar şunlardır;
Müşteri Memnuniyeti
Faaliyet gösterdiğiniz sektör hangisi olursa olsun müşterileriniz; ürünleriniz, hizmetleriniz ve süreçleriniz hakkında bilgi edinmek isteyecektir. Hizmet süreçlerinde bazı aksaklıkların veya hataların olması önemlidir. Ancak şeffaf bir iletişim yöntemi benimsemek bu hataların yol açtığı olumsuz durumların giderilmesine ve tüketicilerin kriz dönemlerinde bile markanıza sadık kalmasına yardımcı olur. Bu konuda doğru önlemleri alarak memnuniyeti sürdürülebilir kılabilirsiniz.
Çalışan Bağlılığı
Güvenilir bir iş ortamında çalışmak, personel için maaş ve yan haklar kadar önemlidir. Her çalışan, günün büyük bir zamanını geçirdiği ve sosyal ilişkilerinin önemli bir kısmını oluşturan iş yerinde kendini güvende hissetmek ister. Şeffaflık ise bu güvenin oluşmasında önemli bir yere sahiptir. İş yerinde açık ve doğrudan bir iletişim prosedürü benimseyerek güven ortamı oluşturabilirsiniz. Bu sayede çalışan bağlılığını artırarak istikrarlı bir kadro yaratabilirsiniz.
İşbirliği
Şirketleri başarıya ulaştıran temel unsurlardan biri takım çalışmasıdır. Çalışanlar ve departmanlar arasındaki iş birliği, firmanın hedeflerine ulaşmasını etkiler. Şeffaf bir yönetim biçimi benimsemek bu açıdan da önemlidir. Örnek vermek gerekirse; yönetim tarafından belirlenen hedeflerin açık bir biçimde aktarılması pazarlama departmanının çalışmasını bu hedeflere göre ayarlamasını sağlar. Bu sayede işletmenin en küçük birimlerinden en büyük organizasyonlarına kadar her alanda işbirliği sağlamak mümkün olur.
Verimliilik
Şeffaflık, aynı zamanda karar süreçlerini olumlu etkileyen bir durumdur. Faaliyetlerin onları ilgilendiren herkes tarafından bilinir olması aksiyon almayı, planlamayı ve bunlar doğrultusunda karar vermeyi kolaylaştırır. Bu sayede verimliliği önleyen bürokratik süreçleri ve iletişim sorunlarını ortadan kaldırmak mümkün olur. Açık ve net bir çalışma sistemi benimseyerek iş yerinde verimliliği artırabilirsiniz.
Kriz Yönetimi
Bilgi akışının engellenmesi, kriz durumunu derinleştirir. Böyle bir durumda çalışanların ve yönetimin gereken aksiyonları alması hatta vaziyeti değerlendirmesi zorlaşabilir. Kriz yönetiminin ilk koşulu açık bir iletişim kurabilmektir. Bu iletişim, olumsuz durumların tanımlanmasını ve gereken önlemlerin alınmasını sağlar. Şeffaflığa önem veren işletmeler, kriz sırasında doğru aksiyonları alarak olumsuz durumlardan en az zararla kurtulabilir.
Etik Davranışın Gelişimi
Tıpkı bireyler gibi organizasyonlar da bazı etik kurallara bağlıdır. Söz konusu etik yargıların oluşmasının önündeki en büyük engel ise gizliliktir. İş süreçlerinin açık olmaması, şirket içinde etik davranışın gelişimini engeller. Diğer yandan, açık iletişime dayalı bir politka benimsemek çalışanların şirket değerlerine ve misyonuna bağlı olmasını sağlar. Bu sayede, personel ile şirket arasında bağlılığa dayalı bir işbirliği kurmak mümkündür.
Yenilik ve Gelişim
Çalışanların kendilerini iş ortamında rahat hissetmesi inovasyon açısından da önemlidir. Açık iletişim, yaratıcı fikirleri de beraberinde getirir. Böyle bir ortamda şirketin gelişmesi ve farklı bakış açılarından kaynaklanan fikirlerin ortaya çıkması kaçınılmazdır. Örnek vermek gerekirse Google, personelin farklı fikirlerini ifade edebildiği ve kendini bu konuda özgür hissettiği bir iş ortamı yaratmaya her zaman önem vermiştir. Firmanın İK poltiikasındaki başarısı büyük ölçüde bu prensibe dayalıdır. Sonuç olarak şeffaflık özgürlüğü, özgürlükse yeniliği tetikler.
Daha Güçlü Bir Marka Kimliği
Bain & Company ile Harvard Business School tarafından ortak olarak yapılan bir çalışma, şeffaflığın müşteri kitlesi nezdinde büyük bir öneme sahip olduğunu ortaya koyar. Bu çalışmaya göre firmaların açık bir iletişim kurması iş hacminin %25 ile %95 arasında artmasına yardımcı olur. Tüketici, satın aldığı ürün veya hizmetten tatmin olmanın yanı sıra iş süreçleri hakkında bilgi sahibi olmayı ister. Dürüstlüğe önem veren iş stratejisiyle müşteri kitlesi nezdinde itibarı olan güçlü bir marka kimliği yaratmak mümkündür.
Sonuç olarak; işletme yönetimi, sadece kâr ve büyüme hedeflerinden öte, etik sorumluluklar, müşteri ilişkileri ve yatırımcı ilişkileri gibi unsurları da içerir. Şeffaflık, işletmenin çalışanları, müşterileri ve yatırımcıları için hayati bir öneme sahiptir. Bu unsur, işletmenin operasyonlarını açık, dürüst ve doğrudan bir şekilde yönetmesini ifade eder. Açık iletişim, güven unsurunu artırır, iletişimi güçlendirir ve iş süreçlerinin doğru bir şekilde ilerlemesini sağlar.