İş dünyasında bu haftanın başlıkları şu şekilde:
FTC, HAVELSAN Eğitim Kapasitesini Genişletiyor
Ankara merkezli uçuş simülatörü üreticisi HAVELSAN, Uluslararası Uçuş Eğitim Merkezi (IFTC) ile Airbus A320 NEO/CEO Full Flight Simulator (FFS) için üç motor seçeneği içeren bir sözleşme imzaladı.
IFTC, Gözen Holding’in bir üyesi olarak Türkiye’nin ilk bağımsız simülatör eğitim merkezi. İstanbul ve Antalya’da iki farklı kıtada bulunan iki eğitim merkeziyle müşterilerine mükemmel bir eğitim ortamı sunuyor. Her iki merkez de Airbus A320 ve Boeing B737NG uçak tiplerini kapsayan beş FFS ile hizmet vermektedir. IFTC, geniş bir havayolu ve ATO’lara destek sağlamasıyla uluslararası alanda tanınıyor.
Tam uçuş simülatörü kapasitesi ve eğitim hizmetlerine yönelik güçlü iç ve dış talebe yanıt olarak, IFTC eğitim merkezlerinde eğitim altyapısını genişletmeye yatırım yapmaktadır.
HAVELSAN cihazı, 2024 yaz sezonunun başında kurulmaya başlanacak ve IFTC’de Türk yapımı bir FFS olarak hizmet verecek, bu da Türkiye, IFTC ve HAVELSAN için önemli bir kilometre taşı olacak.
HAVELSAN CEO’su Mehmet Akif Nacar, iş birliğinin eğitim faaliyetlerini destekleyeceğine inanarak, havacılık endüstrisine son teknoloji eğitim çözümleri sunma taahhüdünün önemli bir kilometre taşı olduğunu belirtti. Benzer şekilde, IFTC Genel Müdürü Cengiz Arbaç, HAVELSAN’dan bir FFS satın almanın stratejik önemini vurgulayarak, IFTC’nin havacılık eğitimindeki mükemmelliğe olan bağlılığını ve HAVELSAN’ın küresel havacılık endüstrisindeki önemli oyuncular arasında yükselme konusundaki güvenini vurguladı.
Kaynak: IFTC expands training with HAVELSAN A320 FFS – Asian Aviation
Eşarj, 1 Milyon Şarja Ulaştı
Geçen yıl 500.000 şarjla öne çıkan Eşarj, elektrikli araç kullanımındaki artışla birlikte toplamda 1 milyon şarja ulaştığını açıkladı.
2008 yılında kurulan Eşarj, Enerjisa Enerji’nin bir iştiraki olarak Türkiye’nin ilk EV şarj istasyonu sağlayıcısı olup, 850 DC hızlı şarj istasyonunu içeren 1.000’den fazla şarj istasyonuna ulaştı.
“Eşarj’a 1 milyon şarja ulaşmak, ülkemizin E-mobiliteye yönelik rotasını çevirdiğinin bir kanıtı olduğu kadar bizim için önemli bir kilometre taşıdır,” şeklinde yorum yapan Enerjisa Enerji CEO’su ve Eşarj Yönetim Kurulu Başkanı Murat Pınar:
“Yeni yatırımlarımızla 2024’te istasyon sayılarımızı hızla artıracağız ve müşteri deneyimini yükseltmek için çalışmaya devam edeceğiz,” dedi.
Küresel otomotiv markalarının elektrikli araç modelleri ve yerli otomobil TOGG’un giderek popüler hale gelmesiyle, elektrikli araç şarj istasyonlarına olan ihtiyaç da artıyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tahminlerine göre, şu anda yaklaşık 100.000 olan EV sayısı, 2025’te 361.000’e ulaşacak.
Bu nedenle, yollardaki EV’lerin beklenen artışıyla uyumlu olarak, şarj soketi sayıları da 61.000’e çıkmalı.
Eşarj, son 3 yıldaki yatırımlarının 500 milyon Türk Lirası’nı ($15.5 milyon) aştığını belirtti.
2024’ün ilk dört ayında yerel pazarda toplam 23.102 EV satıldı, bu da geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında %205’lik bir artışı temsil ediyor.
Kaynak: Eşarj reaches 1 million recharges: Company – Latest News (hurriyetdailynews.com)
Mehmet Şimşek: Tasarruf Paketi Pazartesi Günü Açıklanacak
Bakan Şimşek: Tasarruf Paketini Pazartesi Günü Açıklayacağız
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda tasarruf ve tedbir paketinin pazartesi günü açıklanacağını duyurdu. Şimşek, ekonomi programının geçiş dönemi içerdiğini belirterek, “Nihai amacımız sürdürülebilir yüksek büyüme” dedi. Vergileri artırmayacaklarını vurgulayan Şimşek, “Enflasyon kalıcı bir şekilde aşağı gelecek” şeklinde konuştu.
Bakan Şimşek, Türkiye’nin ATM Merkezi-TAM projesinin İstanbul’daki lansmanında yaptığı açıklamalarda, “Biz yatırımı, istihdamı, üretimi ve özellikle ihracatı önceliklendireceğiz. Biz verimlilik ekonomisi peşindeyiz, tasarruf istiyoruz. Tasarruf yaptığınız ölçüde yatırımları artırabilirsiniz.” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile birlikte tasarruf ve verimlilik paketinin gelecek hafta pazartesi günü açıklanacağını duyuran Şimşek, vergileri artırmayacaklarını ve enflasyonun kalıcı olarak aşağı geleceğini belirtti.
Şimşek’in açıklamalarında öne çıkan diğer noktalar şöyle:
– Nihai amacımız sürdürülebilir yüksek büyüme. Bu program bir geçiş dönemi içeriyor. Özellikle dezenflasyona geçiş dönemi öngördük. Ekonomi programı çalışıyor. Programın merkezinde yeniden dengelenme var yani makroekonomide dengesizlik giderilmesi var. Kur ve faiz sübvansiyonuya bir yere varamayız. Sürdürebilir yüksek büyümeye doğru önemli bir çıkış olacak.
– Cari açığı yüzde 2,5’in altına düşüreceğiz. Türkiye, yüzde 2,5’lik cari açık ile çok hızlı rezerv birikimine gidebilir. Altın ithalatındaki normalleşme bunu getirir.
– Bankalara finansmana erişimi iyi bir noktaya geldi, finansmana erişimde sorun yok. Program çok iyi çalışıyor, küresel finansmana erişimde sorun yok. Uluslararası bankalarda Türkiye’nin konumu çok güçlüdür. Hazinemiz çalışıyor, programımız da çalıştığına göre Türkiye’ye ilgi artacaktır. Şu anda kredi derecelendirme kuruluşları notumuzu artırıyor. Hepsinde görünüm pozitif, bu ne demek, notumuzu daha da artıracaklar. Türkiye’nin risk primi geriliyor, bu sayede finansman maliyetimiz azalıyor.
– Enflasyon yüksek, mayısta da yükselecek diyebilirler ama son 12 ayda ülkemizde deprem yaşandı. Bunun sektörel olarak bütçe açığı olarak baskısı var. Bütçe açığının yüzde 10’lara çıkmaması için aldığımız tedbirlerin bir kısmı enflasyonistti ama bir kerelikti. Bazı vergileri artırdık, bu sene artırmayacağız. O zaman bu etkiler temmuz, ağustos ayında ortadan kalkacak. Enflasyon kalıcı bir şekilde aşağı gelecek.
– Önümüzdeki dönemde kamu maliyesine ilişkin birçok hususta adım atacağız. Pazartesi günü Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızla birlikte tasarruf verimlilik paketini açıklayacağız. Önümüzdeki dönemde bu dezenflasyon sürecini nasıl yöneteceğiz, onunla ilgili çalışmalarımız aralıksız devam edecek.
– İhracatçımızı güçlü bir şekilde destekleyeceğiz, verimlilik ve rekabet gücü artışı noktasında Hiç tereddüt etmeyeceğiz. Yatırım ortamının iyileştirilmesi en kritik hedeflerimizden biri, bunun ön koşulu fiyat istikrarıdır.
TCMB Enflasyon Tahminini %2 Artırdı
TCMB Başkanı Fatih Karahan, 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38’e çıkarırken, 2025 ve 2026 tahminlerini yüzde 14 ve yüzde 9 olarak korudu. Karahan, para politikasındaki sıkı duruşun devam edeceğini belirtti. Tahmin aralıkları ise 2024 için yüzde 34-42, 2025 için yüzde 7-21 olarak belirlendi.
Karahan, enflasyonun mayıs ayında zirveye ulaşacağını, ancak sonraki dönemlerde istikrarlı bir gerileme yaşanacağını öngördü. Bu düşüşün, iç talep ve finansal koşullardaki değişimlerle sağlanacağını ifade etti.
Sıkı parasal duruşun devam edeceğini belirten Karahan, fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla politika izleneceğini vurguladı. Bunun için aylık enflasyonun düşmesi ve enflasyon beklentilerinin tahmin aralığına yaklaşması gerektiğini belirtti.
Karahan, finansal koşulların sıkılaştığına dikkat çekerek, bunun enflasyon üzerinde olumlu etkileri olacağını ifade etti. Ayrıca, maliye politikalarının da dezenflasyon sürecine katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.
İngiltere Ekonomisi Resesyondan Çıktı
İngiltere ekonomisi, 2024 yılının ilk çeyreğinde beklenenden daha güçlü bir büyümeyle resesyondan çıktı. İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi’nin açıklamasına göre, gayri safi yurt içi hasıla, bu yılın ilk üç ayında yüzde 0,6 oranında artarak yüzde 0,4 olan beklentiyi aştı. Ekonomi, geçen yılın ikinci yarısında yaşadığı daralmanın ardından pandemi sonrası ilk kez tam sağlığına kavuştu.
Maliye Bakanı Jeremy Hunt, zor birkaç yılın ardından bugünkü büyüme rakamlarının ekonominin sağlıklı bir şekilde toparlandığını gösterdiğini belirtti. Hunt, bu yılki büyüme trendinin devam edeceğini ve Avrupa’daki G7 ülkeleri arasında en iyi performansı sergileyeceklerini ifade etti.
İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi ekonomik istatistik direktörü Liz McKeown ise, iki çeyreklik daralmanın ardından ekonominin bu yılın ilk üç ayında pozitif büyümeye geçtiğini vurguladı.