Özgürlüğü ön plana çıkaran bir iş anlayışınız varsa dijital göçebelik sizin için ideal bir çalışma modelidir. Bu iş modelinde bir yandan dünyayı gezerken diğer yandan girişimlerinizi yönetebilir ve kazancınızı sürekli kılabilirsiniz. Hazırladığımız bu içerikte söz konusu çalışma modelinin genel yapısından, avantajlarından ve dikkat edilmesi gereken noktalardan bahsettik.
Dijital Göçebe Nedir?
Dijital göçebe, fiziki mekândan bağımsız olarak çalışan ve aynı zamanda seyahat eden kişidir. Bu iş modeli, remote ya da freelance olarak sürdürülebilir. İnternet erişim özeliğine sahip cihazlarla dünyanın her yerinden çalışmak mümkündür. Söz konusu çalışma biçiminde sabit bir ofis ihtiyaç yoktur. İşlerinizi bir kafeden, kütüphaneden ya da dünyanın dört bir yanındaki çalışma alanlarından yürütebilirsiniz. Ayrıca, müşterilerinizle yüz yüze görüşmeniz gereken durumlarda sanal ofisleri kullanabilirsiniz.
Dijital Göçebelik Neden Cazip Bir Çalışma Biçimidir?
Akıllı cihazların yaygınlaşması ve internet teknolojilerinin gelişmesi, fiziksel iş mekânlarına duyulan zorunluluğu ciddi anlamda azaltmıştır. Bu durumun daha esnek ve özgür bir çalışma biçimini beraberinde getirdiği söylenebilir. Örnek vermek gerekirse; Upwork’te yayınlanan bir araştırmaya göre 2025 yılında ABD’deki beyaz yakalıların %22’sinin remote sistemle çalışacağı tahmin edilir. Bunun tüm dünyada yükselen bir trend olduğunu düşününce, fiziksel mekândan bağımsız bir iş modeli olan dijital göçebeliğin daha cazip hâle geleceğini tahmin etmek zor değil.
Dijital Göçebeliğin Avantajları Nelerdir?
Dijital göçebeyseniz, dünyayı gezmek için tatil dönemlerini beklemeniz gerekmez. Bir yandan işlerinizi yürüterek diğer yandan seyahat edebilirsiniz. Bu sayede, sürekli farklı kültürleri, farklı şehirleri keşfedebilirsiniz. Yeni keşifler ufkunuzu genişletecek ve işinizle ilgili yaratıcılığınızı da artıracaktır. Özellikle reklamcılık, metin üretimi ya da danışmanlık gibi yaratıcılık gerektiren bir alanda girişimde bulunuyorsanız bu iş modelini düşünebilirsiniz.
İş akışını belirleme özgürlüğü, dijital göçebeliğin sunduğu bir diğer avantajdır. Söz konusu iş modelinde zaman tamamen sizin yönetiminizdedir. Özellikle kendi girişiminizi hayata geçirdiyseniz, ne zaman çalışıp ne zaman dinleneceğinize ya da seyahat edeceğinize siz karar verirsiniz. Bu sayede, dünyanın istediğiniz yerini özgürce gezip görebilir ve işlerinizdeki yaratıcılığınızı artırabilirsiniz.
Dijital Göçebeliğin İşverenler İçin Avantajları Nelerdir?
Dünyaca ünlü müzik ve podcast servisi Spotify, esnek çalışma kültürünü şu mottoyla tanımlar: “İş, nereye giderseniz gidin yapılması gereken bir şeydir.” 21.yüzyılda, özellikle 2010’lu yılların ortalarından beri iş ve mekân arasındaki ilişkinin değişmeye başladığını görmek mümkündür. Fiziksel mekânlara duyulan ihtiyaç gittikçe azalmıştır. Forbes’ta yayınlanan bir makaleye göre; AirBNB, 3M ve Lift gibi büyük markalar esnek ve uzaktan çalışma modelini destekleyen insan kaynakları politikaları geliştirmiştir. Bu iş modellerinin sağladığı özgürlük çalışanların daha yaratıcı ve üretken olmalarına yardımcı olur.
Maliyet avantajı, dijital göçebeliğin işletmelere sunduğu faydalardan biridir. Uzaktan çalışma sistemini benimseyen şirketlerin fiziki ofis kiralama zorunluluğu yoktur. Bu durumda kira, fatura, stopaj gibi yüksek maliyetlerden kurtulabilirsiniz. Özellikle yeni bir girişim planlıyorsanız, dijital göçebeliği tercih ederek bütçenizi ofis masrafları yerine işinizi geliştirmek için harcayabilirsiniz. Resmi adres edinmek için ise sanal ofis kiralayabilirsiniz.
Nasıl Dijital Göçebe Olunur?
Dijital göçebe olmak için işlerinizi yürütebileceğiniz, internet bağlantısına sahip bir cihazınızın olması yeterlidir. Bu aşamadan sonra tek yapmanız gereken uygun bir iş alanı bulmaktır. İşlerinizi internet bağlantısına sahip olduğunuz her yerden yönetebilir, toplantılarınıza girebilir ve çalışanlarınızın görevlerini bu şekilde belirleyebilirsiniz. Konaklama ve yolculuk planlarınızı hazırlayarak bu iş modeliyle özgür bir çalışma deneyimi yaşayabilirsiniz.
Dijital Göçebe Vizesi Nedir?
Uzaktan çalışma modelinin yaygınlaşması, ülkelerin vize politikalarında bazı değişiklikler yapmalarına sebep olmuştur. Pek çok ülkenin uzaktan çalışan kişiler için sunduğu dijital göçebe vizesi bu yeniliklerden biridir. Söz konusu vize, yabancı bir ülkede ikamet ederek işlerinizi uzaktan yürütmenizi sağlar. İznin kapsamı ve uygulamaları, turist vizesinden ve standart çalışma izninden farklılık gösterir.
Dijital Göçebe Vizesi Nasıl Alınır?
Her ülkenin kendine özgü vize politikaları vardır. Oturma, seyahat gibi izinlerden yararlanabilmeniz için başvurularınızın, belgelerinizin ve genel durumunuzun bu politikalara uygun olması gerekir. Söz konusu başvurularda gelir düzeyi, sigorta gibi belgeler talep edilir. Vize talebini seyahat etmek istediğiniz ülkenin başkonsolosluğuna ya da en yakın büyükelçiliğine giderek yapabilirsiniz.
Dijital Göçebe Vizesi İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
Dijital göçebe vizesi belgeleri ülkelerin politikalarına göre değişiklik gösterebilir. Bazı ülkeler ek belgeler talep edebilir. Vize başvurularının olumlu sonuçlanması için teslim edilen dokümanların doğru ve eksiksiz olması gerekir. Söz konusu süreçlerde sizden talep edilecek bazı belgeler şunlardır:
- Pasaport
- Vize başvuru formu
- Biyometrik fotoğraf
- Sağlık raporu
- Seyahat sağlık sigortası
- Gelir belgesi (Şirketin banka hesap dökümü olabilir)
- Konaklama ve yolculuk planları
- Otel rezervasyonu
- Vize ücret makbuzu
Dijital Göçebe Vizesi Veren Ülkeler
Dijital göçebeler için özel vize kontenjanına sahip olan başlıca ülkeler şunlardır;
- Macaristan
- Meksika
- Avustralya
- İzlanda
- Malta
- Portekiz
- İsviçre
- Endonezya
- İspanya
Dijital Göçebe Olarak Nasıl Müşteri Bulabilirsiniz?
İşletmenizi sürdürülebilir kılmanın yolu doğru iş bağlantılarını kurmaktan geçer. Dijital göçebe olarak çalışacağınız bir girişim planlıyorsanız, bağlantılarınızı seyahatinize başlamadan önce kurmanızı tavsiye ederiz. Böylece yolculuklarınıza hâlihazırda bir gelir elde ettikten sonra başlayabilirsiniz. Ayrıca, gelir elde etmeye başlayan bir şirketinizin olması vize başvurularınızın onaylanmasını da kolaylaştırır. Seyahat etmek istediğiniz ülkelerde müşteriler bulup yeni bağlantılar inşa etmek de iyi bir fikir olabilir.
Müşteri portföyü oluşturmak için öncelikle bir hedef kitle belirlemeniz gerekir. Hizmetinizin kimlere hitap edeceğine karar verdikten sonra bu kitleyi markanıza çekmek için etkili bir iletişim çalışması yapmanız önemlidir. Örnek vermek gerekirse; kreatif işler yapan bir reklam ajansınız varsa dünyanın dört bir yanındaki markalara portfolyonuzdan örnekler iletebilirsiniz. Kitlenizi doğru belirledikten sonra dünyanın her yerinde yeni iş bağlantıları edinebilirsiniz.
Dijital Göçebelerin Nelere Dikkat Etmesi Gerekir?
Seyahat ederek çalışmak, özgür ve yaratıcı bir iş modeli olmanın yanı sıra dikkat edilmesi gereken noktalara sahiptir. Dijital göçebelik, dikkat ve organizasyon becerisi gerektiren bir çalışma biçimidir. İşlerinizi başarıyla yönetmek ve seyahatlerinizi sorunsuz bir biçimde yapmak için dikkat etmeniz gereken başlıca konular şunlardır:
Saat Farkı
Saat farkı, dijital göçebelerin karşılaştığı başlıca zorluklardan biridir. Müşterilerinizle farklı saat diliminde olmanız iletişimi ve işlerin organizasyonunu zorlaştırabilir. Bu durumu bir dezavantaj olmaktan çıkarmanın yoluysa iş planlarını düzenli bir biçimde oluşturup takip etmekten geçer. Trello, Slack, Microsoft 365 gibi iş takip yazılımlarını müşterilerinizle ortak bir biçimde kullanarak söz konusu zorluğu giderebilirsiniz.
Sağlık Hizmeti
Uzun süre seyahat etmek sağlık açısından zorlayıcı olabilir. Diğer yandan, her ülkenin bu konuda verdiği hizmetler ve prosedürleri farklıdır. Örnek vermek gerekirse, ABD’de sağlık sigortası anlaşmaları her hastanede geçerli olmayabilir. Seyahatlerinizi planlarken gitmek istediğiniz ülkelerdeki sağlık hizmetlerine ve sigorta koşullarına göz atmanız tavsiye edilir. Bu konuda gerekli önlemleri alarak sağlık sorunlarınızın yolculuklarınıza engel olmasını önleyebilirsiniz.
Konaklama Olanakları
Konaklama, seyahat sırasında dikkat etmeniz gereken konulardan biridir. İşlerinize rahat bir biçimde odaklanabilmek için bu konuda sorun yaşamayacak biçimde önlem almanız gerekir. Seyahat rotanızı planlarken konaklama seçeneklerini önceden ayarlamanız faydalı olabilir. Örneğin, uygun bütçeli olanaklar arıyorsanız oteller yerine AirBNB gibi seçenekleri tercih edebilirsiniz.