Yurtiçi ve yurtdışı birçok firma, daha geniş pazarlara açılmak ve satış hacmini yükseltmek için e-ticaret ve e-ihracat yapmaktadır. Geniş kitlelere ve yurtdışı pazarlara açılmanın en pratik yolu e-ihracattır. Fakat e-ihracat yapabilmek için bazı evrak işleri ve prosedürlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Firmalar, e-ticaret ve e-ihracat ile internet üzerinden yaptıkları her satışta fatura kesmek ve devlete bu satış üzerinden belirlenen miktarda vergi ödemek zorundadır. Bu kısımda da karşımıza e-ihracat faturası çıkar.
E-ihracat faturası, yurtdışı e-ticaret yapmak isteyen mükelleflerin ödemelerle ilgili uygulaması gereken prosedürlerin başında gelir. Fakat e- ihracat faturası kesmek için bazı kriterlere uymak gerekmektedir. Firmanın, e-ihracat faturası kesilebilmesi için öncelikle mali mühür gerekmektedir. Mali mühür onaylandıktan sonra GİB’ e başvuru yapılır ve GİB’ den gelen mali mühür onayının ardından firma e-ihracat faturası kesmeye başlayabilir. Faturanın alıcı kısmına, dijital ortamlarda düzenlenmesi nedeniyle “T.C. Ticaret Bakanlığı-Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı” yazılmalıdır. Fatura bilgileri Gelir İdaresi Başkanlığına ulaştığında kontroller yapılır ve sorun çıkmadığı takdirde ihracat e-faturası oluşturulur. E-ihracat faturaları, Gümrük Çıkış Beyannamesi ile gönderilmelidir. Gümrük çıkış beyannamesinde yer almayan, ya da mikro ihracat kapsamına giren mallar için e-ihracat faturası kesilmez.
E-İhracat Faturasında Bulunması Zorunlu Bilgiler
- Birim Fiyatı
- Satış Bedeli (Birim*Fiyat=toplam)
- Teslim Şartı
- Eşya Miktarı
- Eşyanın bulunduğu kabın cinsi ve nevi
- Eşyanın bulunduğu kabın numarası
- Eşyanın bulunduğu kabın adedi
- Eşyanın bulunduğu kabın markası
- Eşyanın Teslim ve ödeme Yeri
- Eşyanın gönderilme şekli
- Eşyanın gönderilme şekli havayolu ise detayları
- Eşyanın gönderilme şekli karayolu ise detayları
- Eşyanın gönderilme şekli demiryolu ise detayları
- Eşyanın gönderilme şekli denizyolu ise detayları
- Satıcının Vergi dairesi
- Satıcının Vergi No
- GTİP No
- Gümrük takip no
- Satın alan firmanın unvanı
- Satın alan kişi bilgileri (firma değilse)
- Satın alan firmanın ilgili ülkedeki VKN
- Ödemenin yapılacağı hesap bilgileri
- Ödeme şekli
E-İhracat Faturası Keserken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- E-ihracat faturalarının, e-fatura olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
- E-ihracat faturaları normalin aksine KDV’siz olarak düzenlenmelidir.
- Alıcı e-fatura mükellefi ise fatura dijital ortamdan da ulaştırılmalıdır.
- Bedelsiz ihracatta çıkış için düzenlenen e-ihracat faturası, gümrük beyannamesine göre düzenlenmelidir.
- E- arşiv mükellefleri eğer hizmet ihracatı yapıyorlarsa e-arşiv faturası kesmelidir, e- arşiv kullanmayanlar ise basılı fatura kesebilir.
- E-ihracat faturasında ürünün veya malın tanımı birebir yazılmalıdır.
- E-ihracat faturaları Türkçe olabilmekle birlikte başka herhangi bir dilde de yazılabilir.
- Gümrük beyannamesinde yer alan bilgiler ve fatura bilgileri aynı veya birbirini doğrulayan nitelikte olmalıdır. Aksi bir durumda çelişen ya da aynı olmayan bilgiler yüzünden süreç uzayabilir veya durabilir.
- Mikro ihracat kapsamında kargo ile ürün gönderecek firmalar, ETGB kapsamındadır. Bu ihracat türü hala e-fatura kapsamına girmemektedir. Bu nedenle bu ihracat işlemlerinde matbu fatura düzenlenmelidir.
- E-ihracat ile alınan siparişler mikro ihracat kapsamında ise Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) ile düzenlenir.
- E-ihracat fatura iptali durumunda, satış iptali ile ilgili bazı bilgilerin düzenlenmesi gerekiyor. Satış iptalinin gerçekleştiği tarih ve saat, iade edilen mal ve ürüne ilişkin bilgiler düzenleniyor. İptal işlemlerinin ardından KDV için gerekli prosedürlerin takibi gerekiyor.
- E-ihracat faturasını iptal etmek isterseniz GİB portalında bulunan, ‘işlemler’ menüsünden iptal girişi gerçekleştirebilirsiniz. GİB portalı dışındaki özel entegratörlerde ise iptal işlemi menüsü yeri değişebilir. İptal süreci ortalama 7 gün sürmektedir. İptal işlemlerinde gün sınırlaması mevcuttur, bu nedenle iptal edilecek faturanın detaylarına dikkat edilmeli ve iptal gereken durumlarda hızlı davranılmalıdır.