İş fikriniz ne kadar iyi olursa olsun girişiminizi hayata geçirirken bazı zorluklarla karşılaşmanız olasıdır. Bu zorlukların işletmenize nasıl etki edeceğini de planlarınız ve stratejiniz belirler. Riskler karşısında planlı davranarak zorlukların birer büyüme fırsatına dönüşmesini sağlayabilirsiniz. Kaleme aldığımız bu blog yazısında girişimcilerin karşılaştığı zorluklardan ve çözüm önerilerinden bahsettik.
Girişimcilerin Karşılaştığı Zorluklar Nelerdir?
Girişimini hayata geçirmek isteyen kişilerin yüzleştiği başlıca zorluklar şunlardır:
İlk Adımı Atmak
Çoğu girişimci fikir ve planlama yaptıktan sonra ilk adımı atmakta zorlanır. İş fikrini gerçek hayata geçirmek kapsamlı bir süreç gerektirir. Bunun için web sitesi kurmak, mevcut işten ayrılmak, vergi açılışını yapmak ve kredi olanaklarına başvurmak gerekebilir. Dolayısıyla ilk adımı atmak girişimcilerin karşılaştığı zorluklardan biridir. Girişimi kurmak, güçlendirmek ve duyurmak için yapılanlar ilk etapta biraz zorlayıcı olabilir.
İlk adımı atmakla ilgili zorluğun üstesinden gelmenin yolu ise planlamadan geçer. Atacağınız adımları dikkatli bir biçimde planlayarak girişiminizin zarar görmesini önleyebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse; e-ticaret ile ilgili bir projeniz varsa öncelikle tedarik zinciriyle ilgili planlamaları yapabilir veya ürün lansman tarihlerini belirleyebilirsiniz. Bu sayede işinizin başarıya ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Yanlış Planlama Yapmak
Prof. Tom Eisenmann, Harvard Business Review’da yazdığı bir makalede pek çok girişimin yanlış planlama yüzünden başarısız olduğunu söyler. Start-up sürecindeki müteşebbisler genelde iyi ve parlak fikirlere sahip olur. Ancak bu fikirlerin piyasa gerekliliklerine uygun bir biçimde planlanmaması ciddi bir zorluk yaratır. Böyle bir durumda işin henüz başlangıç aşamasındayken iflas etmesi veya şirketin mümkün olandan daha zor yöntemler izlemek zorunda kalması kaçınılmaz hâle gelebilir.
İyi bir fikir tek başına yeterli değildir. Bu fikrin uygulanabilir olması ve nasıl uygulanacağına karar verilmesi de önemlidir. İş planını hayata geçirmek piyasanın gerçekliklerini bilmekle mümkündür. Amerikalı tekstil firması Quincy Apparel bu duruma örnek gösterilebilir. Genç ve çalışan kadınlar için giyim ürünleri tasarlayan bu firma 2013 yılında iflas etmiştir. Pek çok uzmana göre firma iyi bir iş fikrine sahip olmasına rağmen deneyim eksikliğinden ötürü piyasa gerekliliklerini kavrayamamış ve yanlış bir planlama yapmıştır. Bu engeli aşmanın yolu pazarı ve tüketici kitlesini anlayarak doğru planları yapmaktan geçer.
Nakit Akışı
Girişimcilerin karşılaştığı zorluklardan bir diğeri de nakit akışı problemidir. Fikir ve planlama aşamaları iyi yapılmış olsa bile işi hayata geçirmek için belli bir bütçe gerekir. Bu bütçeyi bulmak bazen zor olabilir. Özellikle başlangıç aşamasında eldeki finansal kaynakların harcanması ve borçlanma gerekebilir. Bu durum yeni müteşebbisler için çoğu zaman zorlayıcıdır.
Nakit akışı sorununun çözümsüz olmadığını belirtmek gerekir. Örnek vermek gerekirse, devlet tarafından yürürlüğe konan hibe ve teşviklerden yararlanarak bu sorunun üstesinden gelmek mümkündür. Diğer yandan, banka kredileri de başlangıç aşamasında şirketin büyümesine yardımcı olabilir.
Zaman Yönetimi
İş yaşam dengesi, müteşebbislerin en çok zorlandığı konular arasındadır. Özellikle tek başına veya küçük bir ekiple yapılan girişimlerde zaman yönetimi ciddi bir sorun olabilir. Böyle bir durumda saatlerinizi işe harcamanız gerekebilir. Uzun zaman harcanmasına rağmen bitmeyen iş planları ise odaklanmayı ve motivasyonu kötü etkiler.
Zaman, değerli bir sermayedir. İş planları ve bütçe yönetimi gibi onu da önceden planlayarak verimli bir biçimde kullanabilirsiniz. Örneğin, işiniz için saatler harcamanız gereken zamanlar olabilir. Ancak özel yaşamınıza ayırdığınız saatleri kesin olarak belirleyebilirsiniz. Diğer yandan, haftada mutlaka bir tatil günü seçmeniz tavsiye edilir. Hangi işe ne kadar zaman ayıracağınızı önceden belirleyerek bu durumu bir problem olmaktan çıkarabilirsiniz.
Doğru Ekibi Kurmak
Yukarıda referans verilen HBR makalesinde Quincy Apparel’in iflas sebeplerinden biri “İyi fikir, kötü ekip” (Good Idea, Bad Fellows) olarak tanımlanır. İş ortaklarının deneyimsiz veya disiplinden yoksun olması girişimin henüz başlangıç aşamasındayken başarısız olmasına sebep olabilir. Diğer yandan, şirket kurma tecrübeniz yoksa ekip yönetmek zorlayıcı olabilir. İşe alım süreçlerini doğru bir biçimde optimize ederek bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Çalışanlarınızın sadece CV’lerine bakmak yerine çözüm üretme potansiyellerine odaklanabilirsiniz. Bu sayede işiniz için en doğru kadroyu oluşturabilirsiniz.
Satılacak Ürünü Seçmek
Ürün skalasını belirlemek, özellikle e-ticaret ile uğraşan girişimcilerin karşılaştığı zorluklar arasındadır. Genel olarak fikir ve konsepti belirlemiş olsanız bile kataloglarınızda hangi ürünlere yer vereceğinizi kararlaştırmakta zorlanabilirsiniz. Yanlış belirlenmiş bir ürün çeşitliliği, gereksiz maliyete sebep olabilir. Böyle bir durumda girişimin başarıya ulaşması ciddi anlamda zorlaşabilir.
Niş bir skala belirleyerek bu zorluğun üstesinden gelmek mümkündür. Örnek vermek gerekirse, projenizi “spor giyimi” gibi geniş bir kapsam yerine “basketbol ayakkabıları” gibi daha spesifik bir alanda odaklayabilirsiniz. Bu sayede küçük bir tüketici grubuna hitap edebilir ve daha düşük maliyetlerle işinizi hayata geçirebilirsiniz. İşiniz büyüyüp nakit akışı sağladıkça başka ürünler ekleyebilirsiniz.
Müşteri Bulmak
Girişimcilerin karşılaştığı zorluklar arasında hareket kabiliyetini en çok kısıtlayan konulardan biri müşteri bulmaktır. Pazara yeni giriş yapan bir şirketin tüketici kitlesi nezdinde bilinirlik kazanması ve dikkat çekmesi biraz zaman alabilir. Özellikle müşteri bulma süreçleri zorlayıcı olabilir. Tüketici gruplarına ulaşmak için yapılan pazarlama çalışmaları da bu süreçte işletme bütçesinde önemli bir yer tutar.
Girişiminizi müşterilerle buluşturmak için öncelikle başarılı bir marka inşa etmeniz gerekir. Bu marka, işletmenize bir kimlik kazandırır. Hizmetlerinizle özdeşleşen bu kimlik firmanızın tanınmasını sağlar. Yeni Müşteri Bulmanın 6 Yolu başlıklı içeriğimizi okuyarak bu konuda detaylı bilgi edinebilirsiniz.