Girişimcilik, iyi bir fikir bulup bunu hayata geçirilebilir hâle getirmeyi gerektirir. Kâr getireceğini ve fark yaratacağını düşündüğünüz bir fikriniz varsa bunu başarılı bir girişime dönüştürebilirsiniz. Doğru iş modelini geliştirmek için ise bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Hazırladığımız bu blog yazısında başarılı ve amacına ulaşan bir teşebbüs yaratmak için yapılması gerekenlerden bahsettik.
İyi Bir Girişimcinin Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
Forbes Coaches Council üyesi Byran Powell’a göre bir girişimcinin sahip olması gereken en önemli özellikl sorun çözme becerisidir. Müteşebbis, sorunları tanımlayıp onları çözmek için gereken kararlılığa sahip olmalıdır. Farkındalık, sabır ve esneklik de yeni bir iş modeli geliştirmeye çalışan kişilerin sahip olması gereken diğer özelliklerdir. Piyasada tanınır hâle gelmek, sadık bir müşteri kitlesi yaratmak ve elde edilen pazar payını koruyarak genişletmek ciddi anlamda çaba gerektirir. Ortaya başarılı bir girişim koymak için bu süreçleri iyi analiz etmek ve gereken aksiyonları almak gerekir.
Nasıl Girişimci Olabilirsiniz?
İyi bir girişimci olmak için yapmanız gerekenler şunlardır;
Bir Problem Bulun
Müteşebbisliği sıradan bir şirket kurulumundan ayıran en temel özellik onun problem çözümüne odaklanmasıdır. Fark yaratan bir şirket olmanın yolu daha önce çözülmemiş veya yeterince ilgilenilmemiş bir sorunla ilgilenmekten geçer. Girişimci olmayı düşünüyorsanız öncelikle neyin kâr getireceğini değil hangi sorunun çözüme ihtiyaç duyduğunu bulmanız gerekir. Problemleri doğru tanımlayıp çözüm üreterek fark yaratan bir marka olabilirsiniz.
Problem çözmek, değer yaratmak ile ilgilidir. Çözüme ulaşan her sorun yeni bir değer oluşturur. Bu da piyasanın mevcut durumunu iyileştirir. Tarihteki girişimlere hatta bilimsel buluşlara baktığımızda bunların hepsinin belli bir sorunu ele alıp onu çözüme kavuşturduğunu görebiliriz. Dolayısıyla müteşebbis, sorunları tanımlayıp çözerken bir bilim insanı titizliğinde olmalı ve gerçek anlamda değer üretmeye odaklanmalıdır.
Çözümü Tanımlayın
Problemi bulduktan sonra çözüm önerisini düşünmek gerekir. Bu çözümü daha önce deneyen birinin olup olmadığını araştırmak iyi bir fikir olabilir. Bu sayede benzersiz bir iş modeli geliştirebilir ve hedef kitlenizin ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayabilirsiniz. Bulduğunuz çözümün uygulanabilir olması ve tüketici ihtiyaçlarına hitap etmesi oldukça önemlidir.
Google, tüketici ihtiyaçlarına çözümler bulma konusunda örnek gösterilebilir. Döneminin arama motorlarının aksine daha minimal ve anlaşılır bir arayüze sahip olan Google, kullanıcıların istedikleri sonuçlara daha kolay ulaşmasını sağlayacak bir algoritma geliştirmiştir. Bu algoritmanın temel amacı, kişiye yaptığı aramalarla ilgili güvenilir ve bilgilendirici içerikler sunabilmektir. Garajda kodlanan bir arama motorunu dünyanın en büyük teknoloji devlerinden birine dönüştüren şüphesiz ki bu çözümdür.
İlk Müşterilerinizi Bulun
Her şirketin hitap ettiği potansiyel bir tüketici kitlesi vardır. Problem ve çözümün kiminle alakalı olduğuna karar verdikten sonra bu kitleye ulaşmanız gerekir. Örnek vermek gerekirse; muhasebe süreçlerini yöneten bir yazılım geliştirdiyseniz hedef kitleniz şirket sahipleri, küçük işletmeler ve büyük firmalarda çalışan muhasebe departmanları olacaktır. Bu kitleyle iletişime geçerek ürünlerinizi tanıtabilir ve girişimcilik projenizin başarıya ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Müşteri bulmak, girişimler için büyük ve önemli bir aşamadır. Bu süreç, işin planlama aşamasını geçip kâr elde etme safhasına geçmesini sağlar. Ürün ve hizmetleriniz tüketicilerin ihtiyaçlarını karşıladığı sürece geniş bir müşteri kitlesine hitap etmeniz kaçınılmaz olacaktır. Yeni Müşteri Bulmanın 6 Yolu başlıklı içeriğimizi okuyarak girişiminizi tüketici kitlesiyle buluşturmanın yollarını öğrenebilirsiniz.
Ürünlerinizin Başarısını Test Edin
Girişimcilik projenizin piyasayla tanıştığı ilk süreçler her zaman değerlidir. Bu dönemde elde ettiğiniz başarılarla yaptığınız hatalar eşit derecede öğreticidir. Küçük bir müşteri kitlesine hitap ettiğiniz dönemde bu süreci kontrol etmek nispeten daha kolaydır. Bu süreçte, ürünleriniz ile ilgili geri dönüşleri alabilir ve eksik yönleri giderebilirsiniz. Diğer yandan, tüketicilerinizin ürünlerinizden memnun olduğu kısımları geliştirerek hizmetlerinizi benzersiz bir hâle getirebilirsiniz.
Resmi Süreçleri Unutmayın
İş fikrinizin yasal süreçlere takılmadan ilerlemesi oldukça önemlidir. Bunun için öncelikle bir şirket kurmanız gerekir. Fikrinizi detaylandırıp onu hayata nasıl geçireceğinize karar verdikten sonra işletme kurmak için başvurunuzu yapabilirsiniz. Şirket türünü de işinize ve bunun getirdiği vergi yükümlülüklerine göre seçebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse; başlangıç aşamasında daha az maliyetli bir işletme olmasını istiyorsanız şahıs şirketi kurabilirsiniz.
Vergi prosedürleri de girişimcilik sürecinde oldukça önemlidir. İşletme faaliyetlerinizin yasal süreçlere takılmadan ilerlemesi için bu konuda gereken adımları önceden planlamanız gerekir. Vergi ve beyan yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi şirketinizin yasal işleyişini zorlaştırabilir. Bir muhasebeci veya mali müşavir ile anlaşarak bu süreçlerin sorunsuz ilerlemesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca vergi sayfamızda yer alan içerikleri okuyarak bu konuda detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Yatırım Olanaklarını Araştırın
İyi ve uygulanabilir bir iş fikriniz varsa yatırımcılardan destek almanız kolaylaşır. Ürün ve hizmetlerinizi belirledikten sonra bunları yatırımcılar ile paylaşabilir veya kulukça merkezlerine götürebilirsiniz. Bu olanaklardan yararlanarak başlangıç aşamasında yüksek maliyetlerden kaçınabilir ve bütçe engelini aşabilirsiniz. Örneğin bir melek yatırımcı ile anlaşmak kuruluş aşamasında bütçe ile ilgili endişelerinizin tamamen ortadan kalkmasını sağlayacaktır.
Hedef Kitlenizi Analiz Edin
Girişimcilik, yukarıda da bahsedildiği gibi, belli bir kitlenin sorunlarını çözmek ile ilgilidir. Bu problemleri tanımlamak ve çözüme ulaştırmak için hedef kitlenizi iyi analiz etmeniz gerekir. Örnek vermek gerekirse, meşhur elektrikli süpürge markası Dyson, muadillerinin çok yer kapladığını ve gürültü çıkardığını tespit ederek bunları çözüme kavuşturan bir model geliştirmiştir. Firma, başarısını hedef kitlesinin sorunlarını tespit edip gereken çözümleri alabilmiş olmasına borçludur.
Sonuç olarak; girişimci olmak için öncelikle problem çözen bir iş fikri bulup sonrasında bunu planlamak ve hayata geçirmek gerekir.